Ivanjica - Više od stotinu radnica ivanjičke konfekcije „Javor“ protestovalo je juče ispred upravne zgrade fabrike jer im je budući vlasnik Aris Aristidu iz Grčke već duplirao radnu normu, iako su plate ostale na nivou od 6.000 dinara.

- Norma je podignuta duplo, negde i više nego duplo. Platu za januar primili smo posle tri dana štrajka, i to svega 5.900 dinara. Više bismo isprosili na ulici - kaže radnica Gorica Rabrenović.

- Ranije je norma bila 300 komada odeće, sada je 600. To ne možemo da stignemo ni za jedanaest sati, a ne za osam. Ostajemo prekovremeno, radimo kao crnci, a ne možemo da zaradimo pristojnu platu. Što je najgore, ne znamo ni ko nam je gazda. Niko se radnicima nije obratio da objasni šta se dešava, da li je „Javor“ prodat ili je neko fabriku uzeo pod zakup - kaže radnica Vesna Ocokoljić.

Jedan od dvojice budućih većinskih vlasnika konfekcije „Javor“, koja zapošljava 950 radnika, Aris Aristidu, obećao je štrajkačima da će na sutrašnjoj skupštini preduzeća biti doneta strategija razvoja firme, definisan položaj, prava i obaveze radnika koji će biti usklađeni sa evropskim standardima.

- Ovo nije sukob između radnika i vlasnika. Problem je nastao između bivšeg načina razmišljanja i novog načina rada. Niko ne želi da eksploatiše radnike. Nećemo ih ucenjivati, ali neću ni ja tolerisati nikakve ucene. Uzimamo sjajnu fabriku. Godinama sam radio s ljudima iz „Javora“ i znam koliko je njihov proizvod bio priznat u svetu. Želim da nastavimo da uspešno da poslujemo, a od njih zavisi da li ćemo biti pobednici ili gubitnici - rekao je Aristidu.

Inače, „Javor“ je privatizovan 30. decembra prošle godine. Kupac je bio konzorcijum sedam poslovnih partnera i poslovodstvo fabrike. U međuvremenu, neki kupci su napustili konzorcijum, tako da će od sutra vlasnik „Javora“ i zvanično biti Grk Aris Aristidu.

Izvor