Beograd - Prvi čas juče nije počeo u 367 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Unija prosvetnih radnika Srbije započela je tako štrajk upozorenja jer je nezadovoljna povećanjem plata prosvetnih radnika od 22,2 odsto i nekonstituisanjem Nacionalnog prosvetnog saveta. U Beogradu juče je štrajkovalo 12 gimnazija, devet srednjih stručnih škola i jedna osnovna škola. Prvog časa nije bilo u 54 vojvođanskih škola, 14 valjevskih, 23 čačanske, 18 kruševačkih, 17 kraljevačkih, sedam niških škola...

Miodrag Skrobonja, bivši predsednik Unije, rekao je da je rukovodstvo ovog sindikata zadovoljno brojem škola koje su se odazvale štrajku.
- U drugoj smeni priključilo nam se još škola tako da se broj škola popeo na više od 400. Niko iz Ministarstva prosvete nije s nama kontaktirao, a red bi bio da nas pozovu bar na pregovore. Očekujem da će druga dva reprezentativna sindikata braniti Vladu Srbije i svoje postupke i tako zaboraviti svoje članstvo. Posle septembarskog štrajka, Unija je dobila 3.000 novih članova koji su ranije bili u drugim sindikatima, a juče su nam se javile još dve škole koje hoće da pređu u naš sindikat - objasnio je Skrobonja.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nastaviće štrajk 11. aprila, kada neće biti održana prva dva časa. Učenici neće imati prva tri časa 19. aprila, a 4. maja četiri časa. Nastava će potpuno biti obustavljena 12. maja.
- Ovo je samo upozorenje, jer je nedopustivo da naše školstvo vode političari koji ne poznaju osnovne stvari u funkcionisanju sistema obrazovanja. Nacionalni prosvetni savet, koji treba da bude najviša institucija u obrazovanju, još nije konstituisan, a svakodnevno finansiranje škola je vrlo problematično.

Na primer, ako škole ne zarađuju od izdavanja sportske sale, praktično nemaju ni za kredu. Plata prosvetnih radnika niža je od prosečne zarade u republici, a povećanje koje je ponudio ministar Dinkić za ovu godinu iznosi 15,9 odsto. To, prema dinamici isplata, znači da će profesori tek u julu dobiti povećanje od 450 dinara, nastavnicima će povećanje biti samo 360 dinara, a tetkice će dobiti platu veću za 190 dinara - rekao je Bratislav Arsić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša.


Inflacija koči povećanje plata

Ministarstvo prosvete i sporta upozorilo je juče da, zbog odgovornosti prema svim građanima Srbije, niko ne bi smeo da dodatno povećava zarade u prosveti.
- U ovom trenutku o povećanju plata ne odlučuju ni Ministarstvo prosvete i sporta, ni Ministarstvo finansija, već "opšte ekonomske prilike u zemlji". Ministarstvo prosvete i sporta se principijelno uvek zalaže za povećanje zarada prosvetnih radnika, ali opasnost od hiperinflacije i ograničavanje javne potrošnje dozvoljava povećanje samo od 22,2 odsto u ovoj godini - kažu u Ministarstvu prosvete. Prema podacima Ministarstva prosvete juče je štrajkovalo 55 osnovnih i 54 srednje škole.

Izvor