Beograd - Bezbednost radnika i zaštita zdravlja na radu u Srbiji je na katastrofalnom nivou što. Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu donet je krajem novembra 2005. godine, ali je u mnogim delovima ostao samo slovo na papiru jer radnici i dalje, gotovo svakodnevno - ginu, povređuju se ili radno onesposobljavaju, dok poslodavci rade po starom i ne daju novac za zaštitna odela, šlemove, maske ili čvrste skele. Poslednji slučaj pogibije na radnom mestu desio se pre dva dana, kada je Milivoje Stamatović (43) iz Užica poginuo pošto je upao u livnu peć koja je radila punom parom u Valjaonici bakra u Sevojnu.

Kako bi se regulisala ova oblast i u praksi sprovela sva pravila, uredbe, odredbe, zakoni i podzakonski akti, u kojima ne manjkamo, pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike osnovana je Uprava za bezbednost i zaštitu zdravlja na radu. Vera Božić-Trefalt je direktor uprave kojoj predstoji težak zadatak.

- Poslednjih godina ova oblast je bila na margini dešavanja i sada nešto mora da se promeni. Prvo, moramo da radimo na promeni svesti kod poslodavaca. Želja poslodavaca da se povrede više ne dešavaju zasnovana je pre svega da se izbegnu visoke kazne jer ih obavezuju zakoni o zdravstvenom i penziskom osiguranju, zakoni o radu, bezbednosti i zdravlju na radu - napomenula je Vera Božić-Trefalt.

Ozbiljan zadatak Uprave jeste da donese sva podzakonska akta, kojih trenutno u pripremi ima 11, pravilnici o proceni rizika, polaganju stručnog ispita i davanju licenci. Zadaci Uprave biće prepravljanje propisa, edukacija poslodavaca i zaposlenih.

- Novim zakonom uspostavljen je sistem odgovornosti u kome je poslodavac najodgovorniji. Čak i za onog koji uzima drogu ili alkohol na poslu a povredi se poslodavac snosi odgovornost jer je morao takvog radnika da ukloni s radnog mesta. Do sada nije bilo procene rizika na radnim mestima, a sada će to postati obaveza po direktivama EU. Takođe, svako preduzeće mora da napravi finansijski plan za preventivne mere, a ukoliko ga nema zaprećena je velika kazna - ističe Božić Trefalt.

Za neke poslodavce je logično da se moraju ispoštovati svi standardi, a za neke je to mnogo obaveza i bespotrebnih troškova. Neki poslodavci ne prijavljuju povrede, a dešava se i da pogine čovek a da se to zabašuri. Najveći među velikim problemima je, prema rečima Vere Božić-Trefalt, to što inspekcija nikada ne dobija povratnu informaciju šta je sa velikim zaprećenim kaznama.

- Inspektori pokrenu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a nemamo informaciju da li je izrečena i kolika je izrečena kazna. Tražimo da se podnese krivična prijava naročito kada je reč o smrti jer je nemoguće da je neko poginuo, a da niko nije kriv. Prema zakonu postoje kazne za sve neprimenjene mere, a nemoguće je da poslodavac sve ispoštovao kada je neko poginuo. U 99 odsto slučajeva kada je reč o smrti ide i krivična prijava, a mi nikada nemamo povratnu informaciju da li je neko otišao u zatvor zbog smrti čoveka - upozorila je Božić-Trefalt.

Novim uredbama bila bi utvrđena obaveza poslodavcu da, osim bezbednosti na radu, povede računa i o zdravlju zaposlenih, što je na Zapadu odavno obavezan standard, pa se svakodnevno sprovode desetominutni pregledi zaposlenih. Ipak, pravila koja se primenjuju u svetu u Srbiji često ne važe.


Teške povrede na radu u 2005. godini

Industrija.................................................... 533
Građevinarstvo............................................ 158
Saobraćaj...................................................... 53
Stambena delatnost....................................... 37
Poljoprivreda............................................... 34
Zdravstvena zaštita...................................... 24
Vodoprivreda................................................. 6
Ostalo............................................................. 88
Ukupno.......................................................... 907


Smrtni slučajevi na radu u 2005. godini

Industrija..................................................... 16
Građevinarstvo............................................. 13
Zanatske usluge................................................ 4
Saobraćaj....................................................... 3
Šumarstvo...................................................... 2
Vodoprivreda................................................ 2
Stambena delatnost........................................ 2
Poljoprivreda................................................ 1
Ukupno............................................................ 47


Izvor