Loznica - Bivši radnici lozničke „Drine“, njih oko 30, započeli su štrajk glađu tražeći od Ministarstva finansija i Ministarstva za rad da i radnici čija su preduzeća otišla u stečaj dobiju otpremnine.

- Društveno trgovinsko preduzeće „Drina“ je privatizovano u septembru 2004. godine, a kupac je bio konzorcijum fizičkih lica. Stečajni postupak nad ovim preduzećem otvoren je krajem prošle godine, a polovinom januara Republička agencija za privatizaciju je poništila prodaju „Drine“, pa je sada Akcijski fond Srbije vlasnik 70 odsto kapitala preduzeća. Oko 400 bivših radnika „Drine“ sada je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - kaže Smiljka Savić, predsednik Udruženja malih akcionara.

Ona objašnjava da štrajkuje tridesetak ljudi, a da dolaze i ostali radnici i podržavaju ih.

- Nezadovoljni smo što posle višegodišnjeg rada, od 25 do 30 godina, idemo na ulicu bez ikakve nadoknade, dok za ljude iz javnih preduzeća imaju lepe otpremnine. Mislimo da u rešavanje problema „Drine“ treba da se umeša i Ministarstvo za trgovinu i turizam, jer je to naše resorno ministarstvo - objašnjava Savićeva.

Ona navodi da štrajkači zahtevaju da iz Fonda solidarnosti hitno dobiju poslednjih devet plata za prošlu godinu.

- Nemamo od čega da živimo. Ostajući bez posla, moramo dobiti neku nadoknadu kako bismo počeli neki novi život, odnosno kako bismo dobili nešto za neki dalji rad - kaže Savićeva i dodaje da su bivši radnici „Drine“ vlasnici 30 odsto kapitala ovog preduzeća, koje je u stečajnom postupku.

Prema rečima Savićeve, u nekadašnjoj kafani „Central“ gde se okupljaju i protestuju nema struje i grejanja, pa se štrajkači umotavaju ćebadima kako bi se bar malo ugrejali.

Izvor