Bagdad - Američka vojska želi da se izvini zbog štete koju je nanela na arheološkom lokalitetu Vavilonu od kada se ulogorila na ruševinama drevnog grada pre godinu dana.

- Ako Iračani žele naše izvinjenje, voljan sam da im to pružim - rekao je pukovnik Kol Kolman, koji se sa svojom vojskom ulogorio u Vavilonu prošle godine.

Američke trupe sa 2.000 vojnika postavile su šatore na ostatke drevne kulture neprocenjive vrednosti i posred ruševina napravile heliodrom. Vibracije koje su pravili helikopteri prilikom sletanja prouzrokovale su pad krova s jedne drevne građevine.
- Američki vojnici su vreće s peskom napunili arheološkim artefaktima jer su im ti artefakti jednostavno bili pri ruci - objasnio je Kolman, ne shvatajući da su vojnici time uništili artefakte stare i po 4.300 godina.

Šef Iračkog državnog odbora za kulturnu baštinu i antikvitete Doni Džordž veoma je ljut i rekao je da će biti potrebno mnogo decenija da se raščisti nered. Kolman je na to odgovorio da ma šta da su njegove trupe radile, alternativa bi bila još gora, jer "da se vojnici nisu ulogorili u Vavilonu, grad bi bio ostavljen na milost i nemilost lopovima".

Vavilon je sagrađen oko 600. godine p.n.e. i bio je poznat po visećim Semiramidinim vrtovima, koji se smatraju svetskim čudom. U Vavilonu je napisan i Hamurabijev zakonik, a neki tvrde da je u ovom gradu umro Aleksandar Veliki 332. godine pre nove ere! Glave mu nije došlo vreme, već moderni uterivači demokratije!

Vavilon - vrata bogova

Vavilon je jedan od najstarijih gradova na svetu. Nastao je u periodu rađanja civilizacije u Mesopotamiji i rano je stekao status svetog grada. O tome govori i njegovo ime koje znači "Vrata bogova". Politički uspon Vavilon doživljava tek u 20. veku pre Hrista, kada ga naseljavaju nomadska plemena Amorita. U doba Hamurabija (18. vek pre Hrista) postaje centar novog Vavilonskog carstva i najveći grad na svetu. I posle propasti carstva ostaje kulturni centar tadašnjeg sveta i najznačajniji je grad sve do drugog veka pre Hrista, kada ga Parti osvajaju. Oni ga zapostavljaju i grad vremenom potpuno propada, toliko da se zaboravlja koliki je njegov uticaj na svetsku kulturu.


Izvor