Beograd - Objavljena knjiga sa dokazima da je Slobodan Milošević tokom bombardovanja smišljeno žrtvovao šesnaestoro radnika TV Beograd.

U knjizi beogradskog izdavača Dan Grafa tvrdi se da je akcija izvedena uz saučesništvo Vojske Jugoslavije i rukovodilaca Radio-televizije Srbije, sa ciljem da se stekne odlučujuća prednost u propagandnom ratu protiv međunarodne zajednice, a zabeležene su i reči sagovornika dan uoči napada da će 'žrtve biti zanemarljive' u odnosu na propagandnu korist.

"Iz dokumenata i pouzdanih svedočenja nesumnjivo sledi da su NATO i sam komandant savezničkih snaga u Evropi general Vesli Klark na vreme obavestili Miloševića o svojoj nameri da bombarduju RTS", rekao je autor knjige Tišina u Aberdarevoj Zoran Janić.

"Neposredni Miloševićevi pomagači bili su najviši funkcioneri RTS-a, koji su se na noć napada krili u blizini zgrade državne televizije, da bi se odmah posle eksplozije pojavili na licu mesta i snimili prilog koji je, kako se Milošević nadao, trebalo da zada presudan udarac u propagandnom ratu protiv Zapada", navodi on.

Od rukovodilaca RTS-a, za napad su, sem jedinog osuđenog, direktora Dragoljuba Milanovića, unapred znali barem još i njegov pomoćnik Jovan Ristić, sekretar Televizije Dušan Jakovljević, kao i urednici Milorad Komrakov, Tatjana Lenard i Dušan Vojvodić, koji je neposredno pred napad izveo iz zgrade svoju kći Nataliju Sinanović, tvrdi autor Tišine u Aberdarevoj. "Vojska ne samo da je imala transkript presretnutog razgovora između pilota aviona koji je krenuo u akciju iz baze u Avijanu, nego je, kako se kasnije ispostavilo, o napadu znala čitava tri dana ranije".

"Postoji i svedok, lice iz pratnje Marka Miloševića, i njegova izjava pod punim imenom i prezimenom, da je prisustvovao razgovoru general-majora Aleksandra Bakočevića i Miloševićevog sina u požarevačkom kafiću Roleks dan uoči napada; složili su se da će 'žrtve biti zanemarljive' u odnosu na propagandnu korist", rekao je autor.

Prema njegovim rečima, Savezno ministarstvo odbrane, koje je u ratnim uslovima bilo nadležno za RTS, dopustilo je Milanoviću i njegovim pomoćnicima da ignorišu izričitu naredbu Savezne vlade o evakuaciji državne Televizije na rezervno mesto rada, u studije u Košutnjaku. Istu tu stvar Milanoviću je dopustio i tadašnji ministar informisanja Srbije Aleksandar Vučić, navodi se u knjizi.

Izvor