Nastava u Tehničkoj školi "Pavle Savić" juče je, kako je rekla v. d. direktora ove škole Jasna Čordaš, organizovana sporadično, ali školska uprava već danas očekuje da će se potpuno normalizovati. Prema podacima koje je saopštila Čordaševa, u štrajku je juče bilo 39 nastavnika škole, dok je njih 59 uredno došlo na posao i radilo s đacima koji su pristigli na nastavu.

- Obustava rada u našoj školi koju je organizovao deo nastavnog osoblja je nezakonita, što je konstatovala i inspekcija rada. Veliki broj roditelja i dece zvao nas je i raspitivao se šta se dešava, tako da se s velikom sigurnošću može reći da će već danas sve biti u redu. Još veći odziv učenika imali bismo i juče, da pojedine razredne starešine nisu uticale na njih da ne dođu, ili su ih čak i sprečavali, kada su došli do škole, da uđu na nastavu - izjavila je Čordašova.

U međuvremenu, situacija se zaoštrila, jer školu od juče čuvaju pripadnici privatnog obezbeđenja "Škorpion", koje je za taj posao angažovala v. d. direktorka. Nastavnici koji su u štrajku tvrde da su "škorpioni" zaustavljali i legitimisali štrajkače i da im nisu dozvoljavali ulazak u školu, zbog čega je Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, čija organizacija i vodi štrajk, za danas najavio "samoodbrambene akcije", ne precizirajući detalje. SPRV smatra da angažovanje privatnog obezbeđenja u Tehničkoj školi degradira nastavno osoblje, zbog čega može biti organizovan štrajk i u drugim školama.

Inspekcija kaže - sve u redu

Gradski prosvetni inspektor Nikola Babić potvrdio je da je inspekcija kontrolisala rad škole "Pavle Savić" i da je utvrđeno da žalbama na nezakonit rad ŠO, koje upućuju štrajkači, nema mesta.
- Suvereno je pravo Školskog odbora da bira direktora i imenuje, ako se mora, v. d. direktora. Oni su samo to uradili, tako da su sve primedbe neosnovane - tvrdi Babić.


Čordašova, međutim, tvrdi da je angažovanje novog obezbeđenja bilo neophodno, budući da dosadašnje nije radilo svoj posao kako treba. Ona kaže da redovno školsko obezbeđenje nije htelo da spreči ulazak nepoznatih osoba u školsku zgradu, koje su čak držale i konferenciju za novinare.

- Novo obezbeđenje je samo legitimisalo osobe koje su htele da uđu u školu, a oni ih nisu poznavali. Ništa drugo nije bilo, a pogotovo nema govora o tome da je neko od zaposlenih bio sprečen da uđe u školu - izričita je Čordaševa.

Štrajk u Tehničkoj školi buknuo je povodom izbora novog direktora škole, u kojem Školski odbor nije uvažio predlog nastavničkog veća, već je izabrao svog "favorita". Pošto izbor novog direktora nije odobrila pokrajinska administracija, ŠO je za novog v. d. direktora imenovao Jasnu.

- Izbor direktora škole je u nadležnosti školskog odbora i gradske vlasti na to ne mogu da utiču. Prosvetna inspekcija je konstatovala da taj ŠO nije radio nezakonito, pa automatski nema osnova ni rasprava o smeni. Priča o tome da neko u gradu iz nekih razloga nanosi štetu toj školi je potpuno neosnovana, jer je iz gradske kase u izgradnju te škole od jeseni 2003. do danas izdvojeno više od 100 miliona dinara. Toliko novca iz grada nije dobila nijedna druga škola. Zato su zahtevi štrajkača neprihvatljivi - rekao je načelnik gradske uprave za obrazovanje Radomir Dabetić.\

Izvor