Beograd - Deo đaka u osnovnim i srednjim školama danas neće imati prva tri časa jer Unija sindikata prosvetnih radnika nastavlja štrajk.

Oni štrajkuju po treći put u ovom mesecu, insistirajući da im se ispune zahtevi. Potpredsednik Unije, Miodrag Sokić, kaže za B92 da će se štrajk održati bez obzira na upozorenja ministra prosvete Slobodana Vuksanovića da će štrajkačima biti smanjene plate.

"Zahtevi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ostaju nepromenjeni. Prvi zahtev je da hitno Nacionalni prosvetni savet počne sa radom, da se konstituiše u cilju donošenja strategije obrazovanja. Drugi naš zahtev je da se poštuju zakoni i ostale uredbe koje vladaju u obrazovanju, i treći naš zahtev je povećanje naših plata od 35 odsto u odnosu na prošlu godinu“, kaže Sokić.

Ministarstvo prosvete i sporta je saopštilo da je, prema podacima školskih uprava u Srbiji, od 1680 osnovnih i srednjih škola u 35 osnovnih i 38 srednjih škola organizovan štrajk, u kojem učestvuju delovi kolektiva. Juče je ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović rekao da će plate zaposlenima u prosveti koji štrajkuju, biti umanjene u skladu sa zakonom i dodao da inflacija i ekonomske prilike ne dozvoljavaju naknadno povećanje plata.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nastaviće svoj štrajk 4. maja, kad se planira izostanak prva četiri časa i 12. maja kada će škole koje su članice Unije potpuno obustaviti rad.

Izvor