Užice - Direktor užičkog preduzeća „MR Raketa“ AD (bivša „Raketa putnički saobraćaj“) Boško Diković (51) uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivična dela neuplaćivanja poreza po odbitku i zloupotrebe ovlašćenja u privredi. Istovremeno u sestrinskoj firmi „Raketa teretni saobraćaj“ započeo je generalni štrajk, a predsednik UO „Rakete“ Jovica Netković saopštio je da od sutra „Raketa“ prestaje sa prevozom putnika.

U Opštinskom tužilaštvu potvrđeno je da je Dikoviću određen pritvor i da je protiv njega pokrenuta istraga. On se sumnjiči da se kao direktor „MR Raketa“ AD nije pridržavao zakonskih rokova i uplaćivao poreze i doprinose na ime isplate zarada od početka 2004. do 1. decembra 2005. godine, i to u iznosu od 135.661.320 dinara. Diković je od maja do 31. decembra prošle godine nezakonito prebacio 202.529.232 dinara, sredstva koja su stečena prodajom autobuskih karata, na račun nezavisnog preduzeća AD „Raketa promet“. Ovim su poverioci „MR Raketa“ ostali uskraćeni za svoja potraživanja.

Takođe u ponedeljak po podne kulminiralo je haotično stanje u sestrinskoj firmi „Raketa teretni saobraćaj“, pošto su nezadovoljni radnici stupili u generalni štrajk. Oni su teretnim kamionima blokirali ulaz u krug preduzeća gde se nalazi pumpa za gorivo i servisna stanica. Vlasnik oba preduzeća je Miloš Radenković, privrednik iz Kraljeva.

- Tražimo da nam gazda Miloš Radenković obezbedi posao i izmiri obaveze za poreze i doprinose koji se dve godine ne uplaćuju. Naš vozni park sveo se na četiri kamiona, dok sedam teretnjaka stoji u garažama neregistrovano od septembra prošle godine. Poverilac preko koga su ti kamioni nabavljeni na lizing nije dozvolio da se vozila registruju, jer mu preduzeće nije izmirilo obaveze po ugovoru o lizingu. Osim toga, pre mesec i po „Mercedes“ nam je uzeo pet kamiona „Aktros“ sa prikolicama, nabavljenih pre privatizacije, jer kredit za njihovu kupovinu nije redovno otplaćivan - kaže Dragan Ćosić, član Štrajkačkog odbora.

Izvor

Vezani članci

Štrajk radnika užičke „Rakete“ (1. 4. 2006)