Niš - Mašinska industrija Niš, jedna od najvećih kompanija SFRJ, nekada je izvozila na svih pet kontinenata.

Danas je izvoz višestruko manji, kao i broj radnika, a sudbina mnogih od njih biće poznata u narednih nekoliko meseci, kada će se veći broj fabrika MIN-a naći na aukciji. Fabrika vagona, deo MIN-a, pre četiri godine bila je pred gašenjem. Sada ponovo počinje da radi.

Od 16.000 radnika, u MIN-u ih je ostalo 4.000. Uporedo sa otpuštanjem režijskih radnika, upošljavaju se radnici u proizvodnji. Direktor Petar Milovanović kaže da treću godinu zaredom obim proizvodnje raste 20 do 30 odsto, bez obzira na konstantno smanjenje broja ljudi. "U prva tri meseca ove godine imamo rast od 27 odsto. MIN se oslobađa tereta neproduktivne radne snage", kaže on.

Fabrika vagona je jedna od retkih fabrika MIN-a koja dobro radi. Od 36 fabrika, pet je privatizovano, 13 će se uskoro naći na aukciji, a nekima preti stečaj. Radnici tih fabrika su nezadovoljni. Zoran Stevanović, radnik fabrike Lokomotiva, kaže da ne može da preživi s platom od 10.000 dinara. "Tražio sam, u vreme primene socijalnog programa, da odem odavde, ali nisu mi dozvolili. Ja sam prvak Srbije u gasnom zavarivanju. Kažu da im trebam. Ja sam im onda rekao da me plate ako im trebam", kaže on.

Iz MIN-a će, uz socijalni program, otići još 400 radnika, ali taj broj nije konačan jer će kupci nekih fabrika, prema rečima rukovodstva, verovatno još smanjiti radnu snagu.

Izvor