Ovo je TikiWiki CMS/Groupware v1.9.11 -Sirius- © 2002–2008 od Tiki društvo Ned 14 of Jul, 2024 [05:24 UTC]
Borba na radnom mestu
Međunarodne aktivnosti
Istorija, teorija i kultura
Onlajn korisnici
Mi imamo 599 onlajn korisnika

Forum: Inicijativa.org

Forumi->Inicijativa.org->Anonimnost na internetu

sasa
sasa
posts:124
4 zvezde
Anonimnost na internetu


pa evo, ovo je tema koja je uvek iznova zanimljiva, pa se nadovežite.

prvo da kažem da je anonimno surfovanje uvek sporije od običnog, tako da treba imati živaca i zato koristim samo kad mi treba a ne svaki dan.
za anonimno surfovanje i slanje emaila, može se koristiti sajt:
http://anonymouse.org/anonwww.html
sa njega se može surfovati, slati anonimna email poruka, a i grupne vesti. ne može se ulogovati u email a verovatno ni na forum i takve stvari. dakle, kad su kukiji neophodni, ovo se ne može koristiti.

ali kukiji se ne eliminišu već se prikazuje druga IP adresa od strane programa Tor. tako da se ovaj program može koristiti da se čovek uloguje u email, forum, svoj sajt, itd. dakle prikazuje se IP adresa nekog iz ko zna koje zemlje, a postoji opcija use a new identity, dakle opet se može menjati IP adresa.
dakle, ovaj program je dobar kad registrujete nalog na yahoo mail a ne želite da yahoo zna vaš identitet, i onda šaljete poruku anonimno. dakle, svaki put kad se ulogujete u taj email uvek koristite Tor.
mada Tor nije 100% zaštita, dakle, ipak se može doći do identiteta ako neko baš hoće da te nadje. ali ipak jeste zaštita, ako se neko ne cima posebno oko toga da nadje identitet.
sajt je: http://www.torproject.org
program se instalira zajedno sa vidalia bundle, i sa Tor button ekstenzijom za Firefox. dakle, program se koristi sa Firefox a ne sa internet explorerom, bar ja ne znam da li može sa IE.
fajl za skidanje za windows: https://www.torproject.org/dist/vidalia-bundles/vidalia-bundle-0.2.0.32-0.1.10.exe

bilo bi dobro da neko objasni ovde enkripcije, ja o tome ne znam ništa.

ali znam da je dobro koristiti https a ne samo http, dakle ako vam server podržava, uvekl koristite https to jest sigurnosni protokol kad se ulogujete u email ili neke vebsajtove. na taj način se gradi sigurnosni kanal i internet provajder ne može da vam špijunira poruku. dakle, kada vlast špijunira ljude, oni u stvari posete internet provajder ne bi li preko njih hvatali vaše poruke i otkrili vašu IP adresu (adresu vašeg kompa).
drugi načini za špijuniranje su da podmetnu program u vaš kompjuter a koji će da sakuplja sve vaše posete vebsajtovima i sva vaša ukucavanja username i passworda. takvi programi se zovu trojanci i keyloggers, i ove druge je veoma teško otkriti jer sakrivaju svoj proces i nema ih u programima niti vidiš folder gde se nalazi.

  korisnik je offline
u: Sre 10 of Dec, 2008 [10:42 UTC] ocena: 0.00 čitanja: 25211

Prikaži poruke:
 
Narodni ustanak u GrčkojUndefined rss id 2
Pažnja!


GNU FDL Powered by TikiWiki Powered by PHP Powered by Smarty Powered by ADOdb Napravljeno uz pomoć CSS Powered by RDF osnaženo sa HAWHAW
rss Članci RSS Galerije slika RSS Forumi rss Direktorijumi
[ Vreme izvršavanja: 0.08 sekundi ]   [ Korišćena memorija: 3.82MB ]   [ 83 upita baze podataka ]   [ GZIP Disabled ]   [ Opterećenje servera: 1.05 ]