Kraljevo - Kupovinom sedamdeset odsto kapitala Fabrike vagona iz Kraljeva čuvena ukrajinska korporacija "Dombas" iz Donjecka postala je, između ostalog i vlasnik Mašinske tehničke škole "14. oktobar", koju pohađa 950 učenika, a malo je falilo da bude vlasnik i Spomen parka gde je početkom 1941. godine pogubljeno oko tri hiljade ljudi. Ukrajinci su sad i vlasnici gradskog stadiona na kome igra FK Sloga i rukometnog igrališta "Metalca", a mnogi se sad pitaju zašto su opštinske vlasti dopustile da se ovi objekti nađu na spisku imovine najstarijeg kraljevačkog preduzeća. Iz dokumentacije Fabrike vagona jasno se vidi da su škola, stadion, igralište na njenoj imovini i da se objekti vode kao njeno vlasništvo, ali je kasno za "prepravke".

Ukrajinci su 70 odsto kapitala Fabrike vagona platili 200.000 evra i obavezali se da će vratiti dugovanja od 7,5 a da u proizvodnju ulože još 6,4 miliona evra. Obećali su i da će namiriti dug radnicima od oko 220.000 evra. Za sve to dobili su osim navedenih objekata osam fabričkih hala, restoran društvene ishrane, konstrukcione biroe, pedesetak hektara placa...

Ni krivi ni dužni

Škola je sagrađena 1947. godine, odlukom tadašnjeg Ministarstva teške industrije FNRJ i u njoj su školovane zanatlije i inženjeri koji su kasnije raspoređivani po čitavoj zemlji.

- Parcela na kojoj je škola sagrađena tada je pripadala Narodnom odboru Kraljeva. Nije teško pretpostaviti zašto je tzv. preanbulacijom 1956. godine preneta u vlasništvo Fabrici vagona. Škola, inače, ima status pravnog lica. Naši profesori i radnici nikad nisu bili na platnom spisku Fabrike vagona, a od 1980. godine sve troškove struje, vode, građevinskog zemljišta plaćamo sami - tvrdi Andrijanić.


- Upozoravali smo lokalnu samoupravu još pre raspisivanja tendera da se škola i stadion prevedu u imovinu opštine Kraljevo, što je pre koju godinu učinjeno sa Spomen-parkom. Niko ništa nije preduzimao i sve je to sada postalo vlasništvo kupca iz Ukrajine. Nadam se da će oni imati razumevanja za naše školstvo i sport - kaže Rodoljub Maričić, generalni direktor Fabrike vagona.

U Skupštini opštine Kraljevo još niko neće o ovome zvanično da govori, ali se pominje "davnašnji predlog da se Fabrici vagona oprosti dug javnim preduzećima od pedesetak miliona dinara, a da ona zauzvrat dozvoli prenos škole i stadiona u gradsku imovinu. U glavnoj gradskoj kući tvrde da u Fabrici vagona za ovaj predlog nije bilo razumevanja.

Profesor Zoran Andrijanić, direktor Mašinske tehničke škole "14. oktobar" takođe smatra da između lokalnih glavešina i rukovodstva Fabrike nije bilo razumevanja.
- Da se na vreme radilo, kako smo mi tražili, sve bi bilo u redu. Ovako, ne znam ni sam šta će biti. Moraćemo na sudu da dokazujemo da je škola pravljena državnim parama i dobrovoljnim radom i kako je fiktivno preneta u vlasništvo Fabrike vagona - kaže Andrijanić.

Škola je pre raspisivanja tendera za prodaju Fabrike vagona uputila predstavku Agenciji za privatizaciju i sada će sudskim putem pokušati da zemljište i zgradu upiše kao svoju imovinu.
- Bog sveti zna šta će biti sa gradskim stadionom i FK Sloga. Načuli smo da će nam Ukrajinci dozvoliti da ga koristimo do kraja sezone, dakle do juna. Posle toga, moraćemo da se selimo. Imamo načelnu saglasnost predsednika opštine da ubuduće koristimo Atletski stadion kraj Ibra. Drugog rešenja nemamo - rekao nam je Božidar Radovančević, predsednik UO FK Sloga.

Izvor