Niš - Petar Blagojević (28) iz Niša, radnik firme za poslove obezbeđenja "Sistem FTO" Beograd zadobio je opekotine po nozi usled strujnog udara u trafo-stanici na Bulevaru 12. februar. Blagojević je radio u trafo-stanici mada nije radnik preduzeća za distribuciju električne energije "Jugoistok", niti je obučen za obavljanje ovih poslova. "Pacijent je primljen zbog povrede izazvane električnom strujom. Reč je o opekotini levog stopala koja je sanirana i on je sada u zadovoljavajućem zdravstvenom stanju", rekao je za Veroljub Pejčić, direktor Hirurške klinike. Blagojević i još osmorica njegovih kolega angažovani su posredstvom firme "Sistem FTO" radi obavljanja fizičkih poslova za potrebe "Jugoistoka".

-Blagojević je povređen prilikom zamene opreme u trafo-stanici. Prema našim saznanjima, on je trebalo da obriše od prašine transformator i da skine neki zavrtanj. Međutim, on se popeo na transformator, kada mu je pozlilo. Refleksno je pružio ruku da ne bi pao i ušao u zonu električnog polja usled čega je došlo do strujnog udara. Napominjem da se posao obavljao pod nadzorom rukovodioca radova i da su bili ispoštovani propisi zaštite na radu - rečeno je novinaru Glasa u ovom javnom preduzeću. Povređeni Blagojević tvrdi da nije bio ni na kakvoj obuci za rad na ovim poslovima.

-Do nesreće nije došlo mojom krivicom, radio sam ono što mi se kaže. Morao sam da se popnem na trafo da bih demontirao uređaj koji je bio na nepristupačnom mestu. Pozlilo mi je, verovatno od prašine ili zračenja u trafou, i prilikom pokušaja da se zaštitim od pada ušao sam u zonu električnog polja. Pod jakim sam stresom zbog svega što sam doživeo i ne isključujem tužbu za nadoknadu štete - rekao je Blagojević za Glas. U "Jugoistoku" odbacuju odgovornost za nesreću navodeći da je za edukaciju bila zadužena firma "Sistem FTO" koja im je ustupila radnike.

Izvor