Čačak - Još jedno privatizovano preduzeće u ovom gradu proteklih nekoliko dana potresalo je pogađanje i uslovljavanje između radnika u štrajku s jedne i novog poslodavstva sa druge strane. Grupu od 17 radnika "Grafoprometa" po povratku sa višednevne praznične pauze dočekala su rešenja o otkazu.

U ovom preduzeću sa 70 zaposlenih, privatizovanom 2003. godine, posle štrajka upozorenja tokom marta, radnici u proizvodnji su obustavili rad neposredno pred praznike. Razlog je, kažu, nepoštovanje dogovora o isplati zarada i uplati doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje za 18. meseci.

Radnicima za koje su napisani otkazi, u četvrtak ujutru nije dozvoljen ulazak u firmu, pa su oni okupljeni ispred kapije sačekali direktora Janeza Rešeka i onemogućili mu da prođe fabričku kapiju. Tako je grupa otpuštenih, sa kojima je bio i predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Čačak, Vladimir Avramović, sa direktorom pregovarala ispred kapije. Većinski vlasnik Dragan Topalović je podsetio da je posle privatizacije u firmu dosta uloženo, reprogramirane mnoge obaveze, a zarade su do pre nekoliko meseci isplaćivane veštački jer nisu zarađene.

On smatra da radnicima neko manipuliše, jer su rad obustavili neposredno pred zaključenje ugovora o novim poslovima. Zarada nije isplaćivana da bi se uložilo u sirovine, a odmah zatim obećao isplatu za februar istog dana, a za mart naredne sedmice, ali pod uslovom da nastave da rade.

Direktor Rešek je činjenicu da su za pet meseci isplaćena svega dva minimalca obrazložio velikom krizom firme, i "da je odavno umrla, ali im to niko nije javio".

- U ovu firmu sam došao krajem prošle godine, a umesto otpuštanja povećali smo plan za 20 odsto, promet za 35 odsto, a troškovi su smanjeni za 10 odsto. Od svega planiranog uspeli smo da smanjimo troškove, dok je u martu zbog kvara mašine i nedostatka repromaterijala promet opao za dva miliona dinara. Zbog ovog štrajka izgubljeno je još 1,5 miliona dinara, rekao je on, i naglasio da gubljenje poslova za "Grafopromet" može biti pogubno.

Velika doza nepoverenja bila je primetna kod okupljenih radnika, što su pojedinci objašnjavali činjenicom da im za 18 meseci nisu uplaćivani doprinosi, a da to niko od njih nije znao. Sa dozom neverice, primili su i obećanja poslodavstva o dinamici isplate zarada i nadoknada za topli obrok i prevoz, a na posao su se vratili pošto su sa oglasne table skinuta rešenja o otkazu. Vlasnik i direktor su juče počeli sa ispunjavanjem obećanja, pa su radnici, na kašičicu, dobili po desetak hiljada na ime plate, toplog obroka, i nadoknada za prevoz, a rad su nastavili očekujući da će se ispuniti obećana dinamika dalje isplate.

Izvor