Zrenjanin - Na javnoj aukciji zakazanoj za 12. jun biće organizovana rasprodaja imovine zrenjaninske Industrije tepiha "Proleter" u stečaju. Stečajna upravnica "Proletera" Danica Kesić oglasila je za taj dan prodaju imovine ovog kolektiva, koja će se održati u fabričkim prostorijama. Po početnoj ceni nešto manjoj od pola milijarde dinara, na aukciji će biti ponuđeni proizvodni pogoni, skladišta, upravna zgrada, prodajni i drugi prostori u krugu fabrike, ukupne površine 54.073 kvadratnih metara.

Kako saznajemo, u određenu početnu cenu za licitaciju uračunati su i prodajni objekti ovog nekada uzornog kolektiva u Beogradu, Somboru i Prištini, zatim deset stanova opterećenih pravom zakupa, kao i velike zalihe gotovih proizvoda i sirovine.

"Proleter" je nekada bio jedna od vodećih fabrika na prostoru bivše Jugoslavije, koja je zapošljavala približno 2.000 radnika. Ova zrenjaninska industrija, jedan od nosilaca privrednog razvoja grada na Begeju, posedovala je, za to vreme, najsavremenije mašine i kompjuterizovani opremu. Ugovarala je poslovne aranžmane, između ostalog, sa istočnim zemljama, ali je pre dve decenije, prvenstveno zbog nesposobnog rukovodstva, počela da gubi tržište i smanjuje proizvodnju. Pre nekoliko godina, zbog nagomilanih dugova i drugih poteškoća, pogoni "Proletera" prestali su sa radom. Pošto je prekinuta proizvodnja, proglašen je stečaj i sada fabrika ima uposlenih samo desetak radnika, uglavnom u službi obezbeđenja.

U istoriji "Proletera" ostaće upamćen i slučaj dugogodišnjeg direktora Dragana Mijanovića, koji je, nalazeći se na čelu već posrnule industrije, radnike isplaćivao u - jajima! Naime, direktor se dosetio da u krugu preduzeća organizuje proizvodnju kokošjih jaja i njima namiri već tada zabrinute radnike.

Izvor