Između 4. i 7. maja u Ateni anarhisti su organizirali nekoliko prostora za sastanke i diskusije, od kojih su neki bili povezani sa Evropskim Socijalnim Forumom dok su se drugi potpuno ogradili od njega:

  • Autonomous Playground održao se odmah pored „službenog“ Socijalnog Foruma pokrivajući teme od „kreativnog otpora“ (pink blok stila) do dječjih radionica i queer tema
Razlog za ove sastanke je u tome što anarhisti uglavnom odbacuju Socijalni Forum, kojim dominiraju političke stranke, nvo-i i razne autoritarne i reformističke grupe, dok u isto vrijeme postoji želja da se anarhisti sastanu u okolnostima koje nisu određene velikim mobilizacijama protiv sastanaka svjetskih vladara.

Osim navedenih sastanaka i radionica, održalo se nekoliko uličnih manifestacija, u petak 5. 5. u jednoj imigrantskoj četvrti koja je u posljednje vrijeme bila meta desničarskih ispada anarhisti su organizirali skup podrške imigrantima. Isti dan dio sudionika Socijalnog foruma marširao je na policijsku stanicu poznatu po lošem tretmanu privedenih (pogotovo imigranata), došlo je do sukoba s policijom i nekoliko ozlijeđenih.

U subotu u 12 anarhistički marš je prošao mirno. Isto popodne Socijalni Forum je imao svoju glavnu manifestaciju na kojoj je sudjelovalo oko 50 000 ljudi. Anarhisti su se pridružili povorci, ali ne kao „anarhistički blok“ već u manjim grupama afiniteta. Nakon manjeg napada na glavni stožer policije i prvog vala suzavca došlo je do napetosti između sudionika Socijalnog Foruma (naročito talijanski COBAS) i anarhista. Pri kraju marša napadnute su ambasade, Ratni muzej, Hilton, luksuzne trgovine, fast food restorani i policijska vozila. Uhapšeno je 15 - 20 anarhista, od kojih 5 očekuju teže optužbe (jedna je za pokušaj ubojstva).

Od naše dopisnice sa lica mesta

Vezani članci

Grčka: Policija upotrebila suzavac za da bi rasterala demonstrante u Atini (7. 5. 2006)

Grčka: Protest antiglobalista i antiratnih aktivista u Atini (6. 5. 2006)