Osnovni cilj ekonomske politike Vlade Srbije u ovoj i narednim godinama je smanjenje nezaposlenosti, a ključni potez koji ćemo preduzeti je smanjivanje poreza na plate sa 14 na 12 odsto - rekao je ministar finansija Vlade Srbije Mlađan Dinkić na Šestom samitu Srbije i Crne Gore.

- U planu su i stimulansi za zapošljavanje mladih do 30 godina, pošto ćemo ukinuti plaćanje poreza i doprinosa za zapošljavanje pripravnika u periodu od tri godine, a ukinućemo plaćanje poreza za zapošljavanje mlađih od 30 godina koji nisu pripravnici. Takođe, razradićemo niz mera koje će stimulisati nove investicije za otvaranje fabrika i novih radnih mesta - rekao je Dinkić, ističući da će lokalnoj samoupravi biti ponuđene subvencije od oko 2.000 evra za svako novootvoreno radno mesto.

Ministar finansija je najavio da će do ponedeljka, 15. maja, biti završen tender za prodaju „Mobtela“, na kojem očekuje učestvovanje veoma jakih svetskih kompanija. Takođe, u septembru će biti spreman i tender za privatizaciju NIS, dok će do kraja maja biti objavljen tender za privatizaciju novosadske osiguravajuće kuće DDOR.

On je podsetio da se ove godine očekuje više od dve milijarde evra stranih investicija i viši rast industrijske proizvodnje, koji je u prvom tromesečju bio 5,8 odsto. Dinkić je ocenio da su glavni problemi ekonomije Srbije visoka stopa inflacije i deficit platnog bilansa, ukazujući da nema opasnosti od makroekonomske nestabilnosti.

Izvor