Jagodina - Gotovo svaki pacijent u Jagodini, pored bilo kog leka, obavezno uzima klasične sedative i antidepresive, kažu u jagodinskim apotekama. Kada bi mogli da se kupuju bez recepta, to bio najprodavaniji lek. Farmaceuti ocenjuju da se lekovi za smirenje poslednjih godina mnogo više koriste zbog opšte besparice i neizvesnosti. Dok jedni problem zaboravljaju konzumirajući alkohol, drugi se smiruju tabletama. Krajnje je vreme da se neko zamisli nad ovim problemima, apeluju farmaceuti.

- Posle sedativa, najviše se traže analgetici, antireumatici, lekovi protiv povišene temperature i krvnog pritiska, za cirkulaciju, a kako je sezona alergija, dosta se traže i lekovi protiv nje. Traže se antibiotici, kapi za nos i kompleks vitamina u šumećem obliku -kaže Milena Stojanović, vlasnik apoteke "Farma".

Dragana Živković, zaposlena u apoteci "Đokić farmacija", potvrdila je da su sedativi definitivno najtraženiji lekovi. U apoteci "Vračar" pacijenti najčešće uzimaju ferveks protiv gripa, aspirine, andole, analgine i antibiotike. Zanimljivo je i da apotekari prepoznaju narkomane i ne prodaju im insulinski komplet, ni lekove koje oni koriste, poput trodona.

- S obzirom na to da radimo do ponoći i da smo u centru grada, isključili smo lekove koje konzumiraju narkomani. Čak ih ni u kasu nismo "uvodili". Nisam dosad imala problema s narkomanima. Doduše, nekada znaju da prevare pod izgovorom da traže za babu ili dedu - kaže farmaceut Radmila Nikolić.
Jagodinci dosta koriste i sredstva za jačanje imuniteta. Čim čuju neku novu reklamu, eto ih u apoteku po taj preparat, tako da farmaceuti moraju uvek da imaju preparate koji su u trendu.

Izvor


Vezani članci

Na bensedinu najviše mladih 22. 5. 2005.