Aranđelovac - Radnici nekada renomiranog proizvođača vina preduzeća "Venčački vinogradi", koje je poslovalo u sklopu zemunskog "Navipa" zatražili su na jučerašnjem suđenju u Opštinskom sudu u Aranđelovcu da im se isplate zaostale plate i otpremnina u slučaju prekida radnog odnosa.

Vlasnik vinograda Padovljanin Klaudio Barolo odlučio je nedavno da svih 18 radnika ovog preduzeća otpusti. Pre nekoliko dana pokušao je da im uruči rešenja sa otkazima, ali radnici nisu hteli da ih prime, dok im se ne omogući isplata svih naknada koje im, tvrde, prema zakonu pripadaju. Zato su rešili da se obrate sudu.

Dobrica Dukić je 32 godine radio u ovom preduzeću.
- Žalosno je ovo što se radi. Nekada smo dobro živeli od proizvodnje, a naša vina prodavala su se širom Evrope. Kada je Italijan Barolo kupio vinograde, obišao nas je sa svojom kćerkom i obećao ulaganja i veliku pomoć. Od toga zasada nema ništa - kaže Dukić.

Dobričina supruga takođe je radila 22 godine u ovom preduzeću, a sada i njoj preti otkaz. Kako kažu, ne znaju šta će kada ostanu bez posla. Još nemaju uslova za penziju, a ovakve ih niko neće na novo radno mesto.

Leposava Zarić, predsednik sindikata, ogorčena je pre svega ponašanjem Radmila Miloševića, predsednika Upravnog odbora agencije za privatizaciju Republike Srbije, i opštinskih struktura.

- Svi su obećavali pomoć i da nećemo ostati bez posla, a onda su, jednostavno, okrenuli leđa - kaže Leposava.
Pre nekoliko dana je čak i policija morala da interveniše u krugu fabrike jer su "navipovci" hteli da odvezu iz kruga fabrike pet cisterni punih vina. Radnici im to nisu dozvolili jer je, prema njihovom mišljenju, to sigurnost da će uzeti novac ukoliko dobiju otkaze. I pored velike napetosti, sve se tada završilo bez incidenata.
Kapije "Venčačkih vinograda", na koje su okačeni veliki katanci, sva je prilika neće skoro biti otvarane. Vinogradi se ionako ne obrađuju već dve godine. Oni koji su imali sreće da sačuvaju još poneku flašu venčačkog vina, imaće privilegiju da se pohvale da poseduju kvalitetno vino koje se nekada ovde proizvodilo.

Izvor