Beograd/Herceg Novi - Ilija Đinović (32), brodski mehaničar, i Radovan Škobljan (54), bravar, radnici Remontnog zavoda "Bijela", koji su prekjuče teško povređeni u eksploziji na radnom mestu, nalaze se van životne opasnosti. Kako se saznaje, Đinović i Škobljan su zadobili teže opekotine na 30 do 40 odsto tela, najviše na licu, rukama i nogama.

- Opekotine dvojice pacijenata su veoma teške, ali nisu životno ugroženi. NJihovo stanje je trenutno stabilno i zbrinuti su na Klinici za plastičnu hirurgiju i opekotine Vojnomedicinske akademije - saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pored njih, lakše je povređeno 10 radnika brodogradilišta, od kojih su šestorica zbrinuta u Centru vojnomedicinskih ustanova "Meljine", a opekotine ruku zadobio je i jedan vatrogasac prilikom gašenja požara. Radnici su povređeni dok su remontovali italijanski brod "Longobarda", kada je oko 13 sati došlo do eksplozije i požara.

- Radnici su pre doručka normalno radili u potpalublju broda. Izmerena je koncentracija plina i sve je bilo kako treba. Pošto se završio doručak, radnici su se vratili u utrobu broda, a sa njima i radnik zadužen za merenje koncentracije gasova. Kada je jedan od radnika upalio brener, došlo je do strahovite eksplozije. Povređeno je dvanaest ljudi, a Ilija Đinović i Radovan Škobljan su, inače, meštani Bijele. Radnici su panično istrčali iz potpalublja, ali je Đinović ostao u utrobi broda. Radnici su, zbog gustog dima, tek iz trećeg pokušaja uspeli da ga izvuku. Verovatno da je eksplodirao plin ili naftni gasovi, pošto je brof "Longobarda" tanker - kaže jedan od očevidaca događaja.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su Đinović i Škobljan prvo primljeni u bolnici "Meljine", a da su, zbog težine povreda, avionom kojim se načelnik generalštaba LJubiša Jokić vraćao iz posete Podgoričkom korpusu prebačeni na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu.

Remontni zavod "Bijela" oformio je tim koji će sprovesti istragu.

Izvor