Bor - Sudeći po izveštaju stručnjaka Instituta za bakar, u julu je aerozagađenje u gradu bilo "umereno i bez posledica za zdravlje". Takav način obaveštavanja javnosti o tako važnom životnom pitanju građani ne prihvataju i kao primer ističu incident od pre nekoliko dana, kada su oblaci zatrovanog vaduha, po ko zna koji puta, prekrili stari deo grada i kada su samo maramice na ustima spasavale ljude. U topionici i rafinaciji bakra, najvećem zagađivaču atmosfere, ponovo su se ljutili na novinare.

- Žiteljima grada ne pomažu nikakva saopštenja, jer zna se da je tehnologija topljenja sirovina zastarela i amortizovana. Generalni remont topionice ponovo je odložen za 15 dana, a po ko zna koji put zatajiće ljudski faktor. Jer, kada dođe do visokog zagađenja, pogone treba zaustaviti i stopirati proizvodnju. I sve češće havarije o kojima rukovodioci topionice govore, doprinose prekomernom ispuštanju gasova u atmosferu, naglašavaju u Ekološkom udruženju "Ekoagenda".

Najava da će od septembra biti vazduh biti čistiji (u popravke topionice ulaže se dva miliona evra), sudeći po dosadašnjim iskustvima, samo umiruju javnost, ali ne rešavaju problem. Ukoliko se i posle predstojeće privatizacije u Boru bude topio koncentrat bakra, to bi moralo da se radi sa najmodernijom tehnologijom. U suprotnom, sirovine će se morati pretapati u susednoj Bugarskoj, gde su Belgijanci podigli ekološku topionicu.

Nije daleko ni ideja da se nova, moderna topionica gradi kod luke Prahovo na Dunavu jer, prema zvaničnim procenama, pola miliona tona koncentrata bakra u svetu nema gde da se preradi. A prevoz robe vodenim putem je najjeftiniji.