Kada bi Beograd imao oko 980 fontana više, možda bi postao turistički atraktivan kao što je Rim. Međutim, trenutno stanje beogradskih fntana ukazuje na to da se na ovaj način rešava problem nedovoljnog broja kontejnera. Iako JKP "Vodovod i kanalizacija" dva puta dnevno čiste 22 fontane, koliko ih u prestonici ima, na površini vode pliva đubre, a ona je zelene boje. Ovi atributi "krasili" su juče fontane na Trgu Nikole Pašića i na Trgu Republike. Zaposleni u "Vodovodu i kanalizaciji" za ovakvo stanje krive sugrađane.

- Naše preduzeće, nažalost, ne može da očisti onoliko đubreta koliko građani mogu da zaprljaju. Održavanje gradskih fontana je već pet meseci naša dužnost. Dva puta dnevno 15 zaposlenih različitim hvataljkama vadi otpatke iz vode, a uz pomoć pumpe visokog pritiska skida grafite sa bazena. Gradsko zelenilo je do januara obavljalo ovaj posao i naš cilj je da, ako ne možemo da budemo bolji od Zelenila, makar radimo jednako dobro kao što su oni- izjavio je Svetozar Veselinović, izvršni direktor JKP "Vodovod i kanalizacija".

Veselinović je apelovao na Beograđane da ne bacaju otpatke u fontane.

- Nama nije teško da čistimo i više puta dnevno, ali bojim se da ni to nije dovoljno ukoliko ljudi nemaju naviku da đubre bace u kantu. Najveći problem bila nam je fontana pored Nušićevog spomenika, u čijoj se u blizini nalaze restorani brze hrane. Gosti ovih restorana su bazenčić koristili kao kontejner - kaže Veselinović.

Izvor