Novi Pazar - Radnici novopazarskog SUP-a prekjuče nisu dozvolili štrajkačima iz holdinga „Vojin Popović“ da uđu u krug preduzeća gde su štrajkovali dve nedelje, posle njihovog povratka iz Beogradu gde su u sredu sa ljudima iz vlasti razgovarali da se ukine stečaj u ovom nekadašnjem gigantu.

- Kao da neko želi stečaj holdingu „Vojin Popović“ i udaljava nas iz kruga preduzeća - izjavio je predsednik Sindikata „Nezavisnost“ Mesud Hasanović.

On tvrdi da je stečaj u ovom nekadašnjem gigantu, uveden samo da bi neko kupio preduzeće za male pare. „Vojin Popović“ gazduje najvećim ribnjakom na teritoriji bivše SFRJ, modernom klanicom, ćilimarom i decenijama je izvozio ribu i ćilime. U trenutku uvođenja stečaja u holdingu su bila zaposlena 262 radnika. Prema proceni predsednika Udruženja manjinskih akcionara Branka Dragaša holding vredi oko 20 miliona evra, a samo ribnjak vredi oko 15 miliona evra.

Stečajni sudija Trgovinskog suda iz Kraljeva Miroslav Karapandžić, izjavio je da je stečaj uveden po sili zakona zbog dugova u koje je zapao „Vojin Popović“. Karapandžić i njegove kolege iz suda Đorđe Jovanović i Zlatan Dimitri, i stečajni poverenik u holdingu Vesna Vesić izjavili su da stečaj nema nikakvu drugu pozadinu i da je uveden po zakonu.

Ključ problema, prema saznanju „Blica“, jeste u tome što je holding pre nekoliko godina sklopio štetan ugovor sa „Interšped unionom“ iz Beograda, prema kojem je predivo plaćano po tri puta većoj ceni od realne. Dug je narastao i proizveo stečaj, a ribnjak je otišao pod hipoteku kod „Agrobanke“. Štetni ugovor potpisao je Jusuf Brulić, a stečajni upravnik Vesna Vesić izjavila je da je taj isti Brulić trenutno među štrajkačima.

- Slažemo se da je Brulić potpisao taj štetni ugovor i da je trenutno među nama, ali je naš problem stečaj. Država treba da ga ukine na bilo koji način i da se izvadimo iz dugova i da poslujemo normalno - rekao je jedan štrajkač koji je želeo da ostane anoniman.

Štrajkači traže od opštine Novi Pazar i od Vlade da ne dozvole prodaju ovog giganta u bescenje.

Izvor