Beograd - U fabrici "Prva iskra - Namenska" u Bariču došlo je do velike eksplozije čiji uzroci još uvek nisu poznati. 4 mrtva, 3 ranjena.

Ministar policije Dragan Jočić je upravo obišao mesto eksplozije i novinarima saopštio da je prema prvim informacijama četiri radnika izgubilo živote, a troje povređeno. Okupio se veliki broj ekipa hitne pomoći, ali ne mogu da uđu u krug fabrike zbog opasnosti od novih eksplozija.

Agencija Beta prenosi da se prema nezvaničnim informacijama eksplozija dogodila u pogonu za proizvodnju eksplozivnih materija, a ne u hemijskom pogonu. Gradjani Bariča prenose da je lokalna škola zatvorena, kao i prodavnice u okolini. Oni su takodje rekli da se čula jedna eksplozija, od "koje se sve treslo".

Na terenu su predstavnici civilne zaštite Ministarstva odbrane SCG, koji koordiniraju rad sa predstavnicima MUP-a, Ministarstva za nauku i životnu sredinu Srbije, kao i s vatrogascima i zdravstvenim službama.

Branislav Božović, gradski sekretar za ekologiju kaže da za sada nije detektovano zagađenje vazduha u okolini mesta eksplozije: "Prema prvim informacijama, posledice su veoma teške. Ima četiri žrtve, i troje povređenih koji su zbrinuti i u sektoru oko fabrike nalaze se ekipe MUP-a i vojske, jer je to njihova nadležnost. Ekipe Gradskog zavoda za zaštitu životne sredine i zaštitu zdravlja, nalaze se u spoljnom prstenu i kontrolišu moguće zagađenje vazduha. Za sada prve informacije pokazuju da nema nikakvih zagađenja. Iz grada su krenule ekipe hitne pomoći i cisterne sa vodom za gašenje".

Obrenovački put prema Bariču je blokiran. Zatvoreni su lokalna škola i prodavnice u okolini.

Telefon za informacije o nesreći za građane: (011) 872 6402.

Urgentni centar spreman

Kompletan hirurški tim je okupljen u Urgentnom centu. Po informacijama, hitna pomoć je javila da se ekipe spreme u Urgentnom centru i očekuje se da u narednim minutima povređeni počnu da stižu.

Dvoje povređenih je već preveženo u Urgentni centar, ali se radi o ljudima koji su bili na dva kilometra od mesta eksplozije i koji su ranjeni staklom, što govori o njenoj jačini.

Kompanija "Prva Iskra-Namenska a.d." proizvodi visko brizantne eksplozive (TNT, DNT, Heksogen, Oktogen, PETN kao i njihove kompozicije). Osim toga, fabrika obrađuje otpadne kiseline, proizvodi sirovine za farmaceutiku, kućnu hemiju i slično.

Izvor