Beograd - Prema novim normativima Ministarstva zdravlja zdravstvenim ustanovama u Srbiji potrebno je 1.756 stomatologa i 2.464 sestre i tehničara koji će pružati usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Stomatolozi i stomatološki tehničari za koje bude utvrđeno da su prekobrojni moraće do kraja juna da se izjasne o tome da li žele da zakupe prostor u domu zdravlja, da uzmu otpremnine pod istim uslovima kao i prošle godine, ili da ostanu zaposleni, ali sa smanjenom platom. Trenutno je u domovima zdravlja zaposleno 3.000 stomatologa. Ukupan broj stomatologa, sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama je 7.100, a standardima je predviđeno da ih bude 4.220, što znači da će njihov broj biti smanjen za oko 40 odsto.

Kako je za Danas objasnio pomoćnik ministra zdravlja Vasilije Antić, 1.144 stomatologa brinuće o zdravlju zuba dece, a 612 pružaće odraslima usluge koje pokriva obavezno zdravstveno osiguranje. Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, podsećamo, pravo na besplatne usluge imaju deca do 18 godina, osobe s povredama i ozbiljnim oboljenjima vilice, trudnice, ne plaća se rešavanje teških deformiteta, kao i svih hitnih stanja u stomatologiji, a pravo na besplatnu totalnu protezu imaju stariji od 65 godina. Ostali građani stomatološku zaštitu moći će da ostvare kod stomatologa koji će zakupiti prostor u domu zdravlja i naplaćivati usluge prema cenama koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, ili u privatnim ordinacijama.
Antić objašnjava da se pri donošenju standarda vodilo računa da se obezbedi kvalitetna stomatološka zaštita za sve kategorije građana kojima lečenje pokriva Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Tako će jedan stomatolog biti zadužen za zaštitu zdravlja zuba 1.300 dece. Kod odraslih jedan stomatolog ide na 10.000 pacijenata, dok će na 100.000 stanovnika ići jedan protetičar i jedna sestra.

- Protetičari će biti zaduženi samo za komplikovane proteze i zbog toga će njihov broj biti znatno manji. Opšti stomatolog će biti zadužen za kompletnu pripremu zuba za protezu i za izradu običnih proteza - kaže Antić.

Izvor