Požarevac - U znak protesta zbog poslovne politike rukovodstva Zdravstvenog centra Požarevac 79 od ukupno 115 lekara juče je stupilo u generalni štrajk, koji će trajati do ispunjenja njihovih zahteva. U prošlonedeljnom dopisu dostavljenom ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću, poslovodstvu Zdravstvenog centra, predsednicima Upravnog i Nadzornog odbora ZC, predsedniku opštine Požarevac Dušanu Vujičiću i načelniku Braničevskog okruga Živadinu Jotiću lekari zahtevaju smenu direktora ZC Miodraga Ilića, direktora Opšte bolnice Aleksandra Matića i njihovih zamenika Živana Dimitrijevića i Dragane Medurić.

U obrazloženju ovog zahteva navedeno je da se ostavke traže jer su pomenuti bolnicu doveli na najniže grane u njenom postojanju, jer se nalazi među poslednjima na rang-listi Ministarstva zdravlja, zbog nepoštovanja lekara, neopravdane suspenzije nekih od njih, neodgovaranja na zahteve zaposlenih, izdavanja naredbi i zabrana, pretnji, nezakonitog otpuštanja i neodgovornog i neracionalnog trošenja novca. Takođe, navodi se da u Zdravstvenom centru nije postignuta ušteda sopstvenih sredstava, i pored toga što su neopravdano ukinuta dežurstva i na nezakonit način uveden smenski rad.

Lekari se protive i ugovoru o snabdevanju, koji je Zdravstveni centar sklopio sa vlasnikom TV Duge i preduzeća "Laveks" Slavišom Nikolićem na godinu dana, do januara 2007. godine, bez prethodno raspisanog tendera. - Direktor ZC Miodrag Ilić pozvao je u ponedeljak predstavnike Štrajkačkog odbora lekara na razgovor i dogovor, ali se niko od njih nije pojavio - rekao nam je juče Nebojša Antić, portparol Zdravstvenog centra.

Izvor