Kupci će morati dobro da razmisle pre nego što neku robu uzmu na kredit. Kupovina na odloženo više se uopšte ne isplati, pošto se neretko dešava da kupci plate i duplo veću cenu od početne. Ne mogu čak ni da budu sigurni da će ugovorena cena biti konačna, pošto im se naknadno sa plata odbijaju iznosi bez ikakvog obaveštenja.

- Beogradski sindikat doveo je predstavnike firme za prodaju bele tehnike "Imperijum" u julu 2004. godine. Više stotina radnika uzelo je robu na kredit, s tim da je otplaćujemo na 18 fiksnih mesečnih rata. Kredit smo u celosti isplatili o čemu smo dobili i dokaz iz preduzeća. Međutim, posle tri meseca od kako sam isplatio i poslednju ratu, došao je zahtev za otplatu dodatnog duga na ime rasta cena na malo. Takva odredba uopšte nije postojala u ugovoru i ne vidim zbog čega nam sad i to traže. Ovo je čista prevara - ogorčen je Aleksandar Janačković, vozač GSP-a. On je dodao da finansijski direktor GSP-a nije hteo da im izađe u susret i stornira te ugovore, kao i da ih niko nije ni obavestio da je stigla zabrana.

- Ja sam kupio kompjuter koji je koštao 39.660 dinara za koji sam, sa mesečnom kamatom od 1,80 odsto, platio 48.493 dinara po konačnom obračunu naše firme. Tražio sam, međutim, obračun od banke i tamo stoji da je uplaćeno 44.662 dinara. Pitam se gde je otišla ova razlika - rekao je Janačković. NJegov kolega Vladisko Bogićević kaže da u izveštaju koji su dobili od banke nema broja ugovora.

- Dobio sam da doplatim još 11 hiljada dinara za robu koju sam uzeo. Otišao sam u Kontinental banku, koja je poslovna banka firme "Imperijum" i pitao ih na osnovu čega potražuju ove pare, a službenik mi je rekao da mu treba ceo godišnji odmor da mi izda zaduženje. Kako je moguće da mi odbijaju od plate, a neće ni da mi objasne zašto - pita se Bogićević.

Službenici Kontinental banke tvrde da nisu ovlašćeni da daju objašnjenja o ovom slučaju jer su oni samo šalterski službenici i da, svejedno, ne bismo ovo ni razumeli.
U GSP-u tvrde da ovo preduzeće nije odgovorno za ovakvu situaciju.

- Svako od radnika dobrovoljno je potpisao ugovor sa bankom. Mi ne znamo niti je naš posao da se raspitujemo šta su i koliko kupovali. Naše je bilo samo da proknjižimo zaduženje koje je pristiglo, sa ostalim nemamo veze - rekao je Slaven Tica, generalni direktor GSP-a.

Više od hiljadu radnika beogradskih komunalnih firmi uzelo je robu od ove firme na kredit. Poslednje obaveštenje je da jedna rata nije proknjižena. Kupci su angažovali advokata i pismeno se obratili Narodnoj banci Srbije, gde su im rekli da će poslati inspekciju u Kontinental banku.

Izvor