Zaposleni u stomatološkoj službi novosadskog Doma zdravlja nisu dobili majske plate jer nisu imali dovoljno pacijenata. Kako je potvrđeno u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zaposleni u stomatološkoj službi nisu zaradili dovoljno para za sopstvene plate, a Dom zdravlja nema sredstava kojim bi mogao da pokrije taj manjak.

NORME

Na osnovu novih zakona u oblasti zdravstva, stomatološke službe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti više ne dobijaju sredstva iz Fonda za zdravstvo, a zaposlenim je ostavljena mogućnost da svoje plate sami zarade. U tržišnoj utakmici, stomatolozi koji rade u državnim zdravstvenim ustanovama treba mesečno da naplate od pacijenata najmanje 120.000 dinara, da bi im bila isplaćena plata od tridesetak hiljada dinara, dok protetičar za redovnu platu mora da "realizuje" bar 200.000 dinara.


- Trudimo se da nađemo rešenje za novonastalu situaciju, ali nikome ne možemo isplatiti novac koji nemamo. Prethodnih meseci smo imali veći priliv sredstava, pa su i plate zaposlenim u stomatološkoj službi bile redovne, ali sad to nismo bili u mogućnosti. Stomatološka služba nije ispunila normu i nije dovoljno zaradila - izjavila je Dragica Jankov-Vidačić, pomoćnik direktora Doma zdravlja.

Odluka uprave Doma zdravlja da zaposlene u stomatološkoj službi ostavi bez plata, izazvala je veliko nezadovoljstvo u ovoj službi, ali se za sada ne zna na koji način će stomatolozi i tehničari odgovoriti. Nezvanično saznajemo da su zaposleni u ovoj službi angažovali advokata i da će zbog ovog slučaja verovatno pokrenuti spor pred sudom. Tužena strana će verovatno biti Dom zdravlja, mada ima zalaganja da se tuži Ministarstvo zdravlja.

Izvor