Gradsko veće samostalnog sindikata nema osnivačka prava nad Novosadskim otvorenim univerzitetom, tvrde u ovoj ustanovi. Izmene statuta NOU i molba Skupštini grada da te izmene potvrdi kako bi grad preuzeo osnivačka prava sprovedene su po zakonu i u interesu ove ustanove, ističu na Novosadskom otvorenom univerzitetu.

Uprava ove ustanove "sumnjiči" Gradsko veće da se sada lažno predstavlja kao nosilac osnivačkih prava sa ciljem da ostvari imovinsku korist, a da ih interesi zaposlenih i egzistencija ove ustanove uopšte ne zanimaju.

- Pedesetak zaposlenih na NOU već duže vreme traga za svojim "roditeljima" - osnivačima. S minimalnim primanjima, živeći na ivici egzistencije, tražili smo put i način da izađemo iz krize. Ako ste "naša majka", kako se sada predstavljate, nečasno je to što ste nas ostavili tolike godine i što ste nas zaboravili kad nam je bilo najteže - poručuje predsednik Upravnog odbora NOU Darko Kalajdžić.

Reakciju Kalajdžića i Upravnog odbora isprovocirala je najava predsednika Gradskog veća sindikata Drage Đokića da će, zbog jednostranog preuzimanja osnivačkih prava nad NOU od strane grada, sindikat podneti tužbu i tražiti zaštitu svojih interesa.

U sindikatu tvrde da je ova organizacija pravni naslednik nekadašnjeg Sreskog sindikalnog veća, koje je svojevremeno osnovalo Radnički univerzitet "Radivoj Ćirpanov", preteču NOU-a, zbog čega se i dalje smatraju nosiocem osnivačkih prava.

- Sindikat ne želi ništa tuđe, ali je spreman da brani svoja prava i interese u slučaju NOU. Nismo ničija majka, kako ironično poručuju iz Novosadskog otvorenog univerziteta, ali jesmo osnivač, koji je i dalje upisan u registar kod Trgovinskog suda. Tačno je da nismo pomagali NOU, ali je tako samo zato što su oni tražili drugu "majku" u gradskim vlastima. Uostalom, sudski postupak će pokazati ko je u pravu - kaže Đokić.

Izvor