Požarevac - Radnici Modno-tekstilne konfekcije "Elite" AD iz Požarevca, njih 25, dobili su rešenja o otkazu u istom danu, 22. maja ove godine. Svi oni radili su u nekadašnjoj Modnoj konfekciji "Ćeba", koja je 2003. godine postala privatna firma većinskog vlasnika Nenada Kosijera i tada dobila novo ime. Oni sumnjaju da je kolektivni otkaz unapred pripreman, jer smatraju da su ga neosnovano dobili. Zato su se obratili advokatu Dušanki Perović, koja je odmah podnela tužbu Opštinskom sudu u Požarevcu.

REŠENJA NISU ZAKONITA

Perovićeva tvrdi da ova rešenja nisu zakonita, jer u njima nema pravne pouke, niti je ispoštovana zakonska procedura da se radnici prvo pisanim putem upozore i da im se da rok za izjašnjavanje. "Među ovim radnicima ima i onih koji su pred penzijom, a jedna radnica je i gluvonema, zbog čega su mi se za pomoć obratili iz Saveza gluvih i nagluvih. Platu nisu primili jod od septembra prošle godine, a uvek su ostajali i prekovremeno, kad je bilo posla", kaže Perovićeva. Pravni zastupnik MTK "Elite" advokat Obrad Pašajlić rekao nam je da su rešenja o otkazu urađena zakonito, pošto su radnici odbili svoju radnu obavezu. On negira da su kapije bile zaključane, kako radnici ne bi mogli da uđu na radna mesta. Pošto je ostala bez radnika, Pašajlić smatra da će ova firma morati ili u stečaj ili na prodaju.


- Otpušteni radnici, od kojih su samo dva muškarca a sve ostalo žene, rekli su mi da je ovom otkazu prethodilo smišljeno dokazivanje da oni ne znaju da rade. Naime, pošto se radi o linijskoj proizvodnji konfekcije, svako od njih specijalizovan je za šivenje samo jednog određenog dela odevnog predmeta, a ne za njegovo šivenje u celini, što je uprava odlično znala. Dana 19. maja pokazana im je fotografija suknje i od svakog od njih zahtevano da sašiju po jedan primerak - rekla je Dušanka Perović.

Pošto nisu dobili šablone, po kojima su uvek radili, uspeli su nekako sami da ih naprave i skroje suknje. Međutim, kad su zatražili dalje instrukcije, rečeno im je da svi mogu da odu kućama. Narednog radnog dana, 22. maja, nisu mogli da uđu u krug fabrike jer su kapije bile zaključane, a njima je poručeno da će dobiti otkaz. Odmah su se obratili inspekciji rada, u kojoj im je savetovano da i dalje dolaze na posao, što su oni i naredna dva dana činili.
- Prva je otkaz dobila kafe-kuvarica, uz obrazloženje da se tri dana nije pojavljivala na poslu, iako ona nije mogla da prođe kroz zaključanu kapiju. Potom su i ostali dobili rešenja o otkazu, istog dana i pod istim brojem. Sva rešenja su kopirana, dakle sa istim obrazloženjem, samo su imena radnika naknadno upisivana - kaže Perovićeva.

Ona navodi da su otkazi obrazloženi odbijanjem radne obaveze, što nije istina, jer su radnici samo tražili dodatne instrukcije.

Izvor