Beograd - Službenici koji još rade u doskorašnjem sedištu Skupštine državne zajednice, potpisali su juče rešenja, kojima će do 1. avgusta ove godine primati po 60 odsto majske plate, a potom kud koji mili moji. Malobrojni srećnici naći će se na platnom spisku neke od institucija Srbije, dok ostalima slede, kako kažu, sramno male otpremnine i "beli hleb".

Pokušaj da iste potpise stave i službenici Palate federacije juče je propao, a oko 300 zaposlenih iz te zgrade protestovalo je u parku kraj zapadnog krila zdanja. Ne mogu da prihvate činjenicu da "tako jadno i sramno odlaze iz Palate u kojoj su ostavili godine i godine života" i to nekom "krivom uredbom". U zdanju parlamenta državne zajednice vrvelo je juče od vozača, sekretarica, kuvarica, kurira... Skupili se da potpišu što se potpisati mora. Napunili skupštinski restoran, napokon i oni, da se uz kafu izjadaju jedni drugima. A po zdanju, neki kabineti otvoreni, nema ljudi, prozori goli, složene kutije čekaju da ih neko pokupi... Svoj papir čeka i Saša Furunović, jedan od 148 zaposlenih, koji je 21 godinu radio u ovdašnjoj štampariji, a od avgusta će se nadati otpremnini od, kako kaže, sitnih 500 evra.

- Dobro je bilo raditi ovde, jeftini i klopa i piće. Lepo se i živelo. Jes' da je prethodnih deset godina bilo malo mučno, stalno je visilo nad glavom, 'oćeš li da dobiješ otkaz ili nećeš. Svaki čas - te 'oće biti, te neće. Ipak, žao mi je što se završilo - priča on.

FAMOZNI SPISAK

Zdanjem bivše Skupštine SCG danima kruži spisak 32 osobe za koje zaposleni tvrde da su ljudi od poverenja poslednjem predsedniku Zoranu Šamiju i da će se uhlebiti u parlamentu Srbije. To negira osoblje iz Šamijevog kabineta pokazujući rešenja koja su potpisali kao i ostali. Tek posle 1. avgusta "gledaće šta da čine".


Iako ima male dete i nezaposlenu suprugu, Furunović neće tražiti novo stalno uposlenje:
- Ko će da me primi sa 42 godine?! Sreća da se bavim fotografijom, pa ću tu nekako da zarađujem. I ranije sam rado neke tezge. A šta će ostali - ne znam. Ovde su ljudi, uglavnom, preko pet banki. Kome su oni potrebni.

- 'Ajde, reci nešto za Bi-Bi-Si - jedan će stariji radnik, malo podalje, svom kolegi, hvatajući mikrofon kojim su poslanici doskora davali izjave.
- Da im svima kažem da nijedan ne valja, a - on će njemu.
A tu je i Sloba Palestinac, kako je svim poznat vozač-kurir ovog zdanja.

- Trideset godina sam ovde služio svakojake vlasti. I nemam kud. Ko će krša od 51 godinu i 120 kila. Valjda će žena sad da me izdržava. Imam u kući studenta i srednjoškolca: Ali nosićemo se, nositi - optimista je.
A pred Palatom federacije, na više od 30 u hladu, nezadovoljne radnike predvodio je juče Slobodan Ristić, čelnik njihovog sindikata.
- Kao savetnik za zemlje u razvoju radim 37 godina u ovoj zgradi. Sada sam došao u poziciju da mi od mojih 25 hiljada oduzmu 40 odsto i da ne znam gde ću. Nije mi ponuđen nikakav socijalni program. Pošto sam magistar, dobiću po 105 evra otpremnine za svagu godinu staža, što je ispod svakog minimuma - jada se i poručuje da će se svi oni ko kraja boriti za svoja prava.

Izvor


Vezani članci

Protest sindikata državne zajednice (23. 6. 2006)