Svilajnac - Jagodinska policija podnela je krivičnu prijavu opštinskim tužilaštvima u Svilajncu i Jagodini protiv Nenada Jeremića (37) iz Despotovca zbog osnovane sumnje da je kao stečajni upravnik svilajnačkog "Kompa" izvršio dva krivična dela zloupotrebe službenog položaja. Osumnjičeni je naložio da se isporuči kancelarijski materijal "Kompa" Trgovini "Đokić" iz Knjaževca i to bez zavedenog računa, i evidencije o plaćenom PDV-u, čime je protivpravno stekao imovinsku korist za ovu knjaževačku firmu, piše u saopštenju Informativne službe SUP Jagodina.

Reč je o samo jednoj od četiri krivične prijave koje je protiv Jeremića podnela Skupština poverilaca "Kompa", takođe zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

DUGOVANJA RADNICIMA

- Svakom radniku se na ime minimalnog ličnog dohotka za 2004. godinu duguje po 80.000 do 90.000 dinara. Za dve godine neizmirenog penzionog i invalidskog osiguranja i neisplaćene lične dohotke za četiri-pet godina oko 300 radnika dobilo je pravosnažne presude, ali novac nije isplaćen, a svakom radniku sleduje oko 250.000 dinara - kaže Čuknić.


- Jeremić je imovinu stečajnog dužnika prodavao bez saglasnosti Odbora poverilaca, bez ikakvih ugovora sa navodnim kupcem, sam je određivao cene, a o uplati novca od prodate robe ne postoje nikakvi dokazi. Mašine je prodavao nekoliko puta jeftinije od njihove stvarne vrednosti. Samo je 22 kubika hrastove građe završila u Despotovcu. Takođe, na ime kirije Trgovine "Đokić" iz Knjaževca, koja je zakupila jedan od naših objekata, uzeto je oko 7.000 evra, a novac nigde nije evidentiran. Ni novca od zakupa restorana društvene ishrane "Kompo", koji je takođe iznajmila Trgovina "Đokić", u iznosu od 3.000 evra nema nigde - dokumentovano priča Ratomir Čuknić, predsednik Skupštine poverilaca "Kompa".

Čuknić navodi da samo jedna od tih krivičnih prijava sadrži bezbroj radnji koje predstavljaju sumnju za zloupotrebu službenog položaja. Skupština poverilaca optužila je Jeremića da je "Kompo" prodao za 330.000 evra, što je mnogo manje od 4 miliona 270.000 evra, koliko je iznosila procenjena vrednost ove fabrike, što imovinu "Kompa" u zemlji i inostranstvu nije prijavio u stečajnu masu, već je prodavao po svom poznatom načinu, što nikada nije dostavio mesečni izveštaj o protoku novca ni Skupštini, niti Odboru poverilaca, što je iz stečajne mase, prodajom ili na drugi način, proneverio više od 40 miliona dinara", kao i za mnoga druga dela, koja je Skupština poverilaca ocenila kao zloupotrebu službenog položaja.

Inače, stečajni postupak u Fabrici nameštaja "Kompo" (upravna zgrada, stovarište, restoran i hektar zemlje) otvoren je 19. januara prošle godine, dok je deo koji čine proizvodne hale prodat Draganu Milosavljeviću za 330.000 evra.

Izvor