Beograd - Najavljujući proširenje štrajka, sindikati istovremeno upozoravaju da im se preti kako bi obustavili štrajk.

Skoro 300 osnovnih i srednjih škola u Srbiji nastaviće danas sa štrajkom, najavili je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. U tom sindikatu smatraju da nisu odgovorni što deca ne idu u školu, jer su svoje zahteve uputili još u junu.

Podsetimo, oni zbog velike inflacije zahtevaju korekciju plata za 2005, da otpremnina za odlazak u penziju bude tri prosečne plate, a da otpremnina za zaposlene za čijim radom je prestala potreba, bude najmanje 200 evra po godini staža (žuti sindikati umesto da se upuste u brobu za skraćenje radnog vremena a protiv otpuštanja bilo koga, usmeravaju svoje akcije ka ublažavanju posledica razvoja kapitalističkog sistema - Prim. InTim)

Radmila Dodić iz Foruma beogradskih osnovnih škola kaže oko minimuma nema nikakvog pogađanja. "Ministar Vuksanović je rekao da ga i premijer Koštunica pritiska da problem reši, pa ne vidim razlog zašto ne bismo seli i dogovorili se", pita se Dodićeva.

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović je izjavio da je on principijelno saglasan sa svim zahtevima, i da predstavnici Unije treba da dođu 15. septembra i ravnopravno učestvuju u razgovorima oko zaključenja kolektivnog ugovora.

Pretnje štrajkačima?

Najavljujući proširenje štrajka, sindikati istovremeno upozoravaju da im se preti kako bi obustavili štrajk.

Osnovna škola Vladimir Nazor je već prvog septembra potpuno obustavila nastavu, međutim, odmah tog dana u školu su došli nezvani gosti. Aleksandra Elezović, nastavnik OŠ "Vladimir Nazor", je rekla da su u tu školu došla tri uniformisana lica, od kojih dva u teget plavoj, a jedan u nepoznatoj crnoj uniformi. "On je ćutao i gledao nas zastrašujucim pogledom. Pokušavali su da nam kažu da ne treba da budemo u štrajku, jer smo mi prvo prosvetni radnici, pa tek onda članovi sindikata. Naš kolektiv je to shvatio kao pokušaj pretnje zastrašivanjem", svedoči Elezovićeva.

Školu je sutradan ponovo posetio jedan policajac i uzeo podatke o direktorki škole, i o samoj školi. Pošto su zaposleni negodovali zbog njegovog dolaska, poručio im je da se žale ministratsvu prosvete. Ministar prosvete Slobodan Vukasnović kaže da su to priče iz čaršije i da je Vlada na strani prosvetnih radnika i dece. Ipak, već sutra će inspekcija obići tu školu, jer ministarstvo, po Vuksanovićevim rečima, nije poslalo policiju u školu.