Posle 32 godine postojanja užička Mlekara prekinula proizvodnju

Užice - Prvi put za 32 godine koliko postoji, užička Mlekara obustavila je proizvodnju, deo radnika je otpušten, a kooperantima je otkazan otkup mleka. Prema rečima Nenada Mrakovića, člana Upravnog odbora, preduzeće je prestalo da radi 19. jula ove godine, i to bez zvaničnog obaveštenja Živote Kovinića, biznismena iz Kraljeva, koji je pre izvesnog vremena, na licitaciji, otkupio zgradu i deo opreme ove mlekare.

- Apelujemo na užičku opštinu i sve državne organe i sudove da spreče da užička Mlekara, posle više od tri decenije postojanja, bude uništena. Tražimo zaštitu manjinskih akcionara i ne želimo da se preduzeće tiho ugasi, već da radimo i organizujemo proizvodnju - kaže Mraković.

Inače, Mlekara je privatizovana pre tri godine, kada je njen vlasnik postao lekar Branko Uzelac iz Bačke Topole, koji živi i radi u Švajcarskoj. Zbog neispunjenih obaveza i nepostojanja bankarskih garancija, Agencija za privatizaciju je 19. januara 2005. godine, raskinula kupoprodajni ugovor sa Uzelcem, a zbog hipotekarnih dugova, u dva navrata je plenjena imovina mlekare.

- Zgradu i deo imovine, (70 odsto) kupio je, za 15 miliona dinara Života Kovinić iz Kraljeva, a ostatak od 30 odsto opreme su za devet miliona dinara kupili radnici, tako što su se odrekli dugova za plate i naknada koje im ovo preduzeće godinama nije isplaćivalo. Kovinić je 1. januara ove godine sklopio ugovor sa radnicima o radu na neodređeno vreme do godinu dana, preuzeo deo radnika koji su poslovali u okviru njegovog preduzeća Kovinekomilk, ali veoma malo je investirao u proizvodnju, pa smo umesto optimalnih od 5.000 do 7.000 litara, dnevno isporučivali jedva 2.000 litara mleka - objašnjava Mraković i tvrdi da Koviniću nije bio cilj da konsoliduje proizvodnju, već da dođe u posed zgrade i zemljišta".

Mraković i 25 zaposlenih, ogorčeni su na Agenciju za privatizaciju i pravosuđe, koji, kako su svedočili, nisu dozvolili da Mlekara, nakon raskida kupoprodajnog ugovora ide na ponovnu aukciju. Njihova procena bila je da su mogli da organizuju proizvodnju i stabilizuju stanje u firmi do aukcije. Mraković podseća da su se radnici obratili sudu kako bi se ispitao osnov za Kovinićevu kupovinu zgrade, te da će se iz istih razloga obratiti za pomoć i Verici Barać, predsednici Odbora za borbu protiv korupcije. Pored pokušaja osporavanja Kovinićeve kupovine, zaposleni u Mlekari podneli su sudu i odštetni zahtev od 51 milion dinara, za koji smatraju da je odgovoran Branko Uzelac, prethodni vlasnik.

- Pokušaćemo isključivo zakonskim sredstvima da osporimo Kovinićevu kupovinu ostvarenu na bazi nelegalne hipoteke koju je uzeo prethodni vlasnik Branko Uzelac i da obezbedimo uslove za ponovni proces privatizacije, kako bi novi valsnik preuzeo sva prava i obaveze preduzeća. Želimo da spasemo Mlekaru, jer je to u interesu grada, zaposlenih i malih akcionara - rekao je Mraković na zboru, kome su osim radnika, v.d. direktora Radomira Terzića, prisustvovali i predstavnici Samostalnog sindikata i Lige za Užice. N. Kovačević

Izvor