Novi Pazar - Istražni sudija Opštinskog suda u Novom Pazaru odredio je do 30 dana zatvora Vesni Vesić, stečajnoj upravnici u ovdašnjim preduzećima Iskra - metali i Vojin Popović. Uhašena je pod sumnjom da je zloupotrebila službeni položaj, falsifikovala isprave i da je ispod cene prodala akcije holdinga Vojin Popović bez znanja stečajnih poverilaca. Hapšenje Vesićeve naišlo je na odobravanje među Udruženim sindikatima i radnicima preduzeća u kojem je bila stečajna upravnica.

U znak podrške policijskim i pravosudnim organima sindikalci su se okupili ispred zgrade pravosuđa u Novom Pazaru. Oni zahtevaju da se nastave hapšenja prvih ljudi i svih ostalih koji su umešani u nezakonite privatizacije u ovom gradu. Na transparentima su se našla i imena nekih aktuelnih direktora koji se prozivaju za nezakonit rad u fabrikama i osporava im se legitimitet da budu na tim mestima. Zaposleni u preduzeću Vojin Popović zahtevaju da se pohapsi rukovodstvo koje je ovu firmu dovelo do stečaja.

Preduzeće Vojin Popović nekada je bilo nosilac poljoprivrednog razvoja u ovoj opštini. Imalo je ribnjak sa kalifornijskom pastrmkom najveći te vrste u Evropi, klanicu, trgovinu, domaću radinost koja je imala svoje pogone i na seoskom području. Prošle godine u oktobru, u razmaku od dvadesetak dana, ova firma dva puta se našla na aukcijskoj prodaji. Kad privatizacija nije uspela, poverioci su zatražili naplatu dugovanja. Tada je Trgovinski sud u Kraljevu proglasio stečaj nad Društvom Domaća radinost. Usledile su reakcije zaposlenih i prozivke bivšeg rukovodstva koje je sklopilo štetne ugovore za nabavku repromaterijala. Proglašavanje stečaja nad jednim delom preduzeća nije bilo po volji ni rukovodstvu. Usledila je nova odluka suda i ceo holding je "otišao" pod stečaj, a Agencija za privatizaciju imenovala je Vesnu Vesić za stečajnu upravnicu.

Zaposleni koji su se okupili ispred kapija firme protestovali su zbog proglašenog stečaja i ukazivali na nezakonite odluke Vesićeve. U njihovom radnom prostoru našli su se zakupci. Ovi radnici mesecima neprestano traže da se ukine odluka o stečaju jer smatraju da domaćinskim poslovanjem proizvodnja može da se pokrene. Čuje se, ali potvrda još nema, da je stečajno veće Trgovinskog suda u Kraljevu eliminisano i da je sve sada u Višem trgovinskom sudu u Beogradu.
Sa stečajnom upravnicom Vesnom Vesić više sreće nisu imali ni zaposleni u fabrici Iskra - metal. Ona je na to mesto došla u septembru prošle godine. Poslednjeg dana juna prodala je deo mašina ove fabrike koja ima 50 radnika, a polovina su invalidi rada. Koordinator UMA u Novom Pazaru i bivši sindikalac u toj fabrici Esad Nicević tada je rekao da "ona prodaje mašine da bi namirila svoja i potraživanja svog obezbeđenja". UMA za Novi Pazar i Sjenicu i Udruženi sindikati iz ova dva grada polovinom prošlog meseca organizovali su potpisivanje peticije za smenu stečajne upravnice Vesne Vesić koja je tu funkciju obavljala i u fabrici Vesna u Sjenici, "zbog nesaradnje i opstrukcije u reorganizaciji preduzeća, namerne likvidacije preduzeća i angažovanja sumnjivog privatnog kapitala". Peticiju je potpisalo više od 2.500 zaposlenih u ova tri preduzeća i ostalih građana.

Još jedna privatizacija se nije "primila" u Novom Pazaru. Reč je o TP Uniprom koje je pre mesec dana na aukcijskoj prodaji dobilo novog većinskog vlasnika u liku konzorcijuma od 15 ovdašnjih biznismena. Posle nesporazuma sa Islamskom zajednicom Sandžaka oko zgrade robne kuće Pazarka koji je rešen ta da sprat pripadne IZ Sandžaka, a prizemlje da i dalje ostane TP Rekić, svoje pravo zatražili su i zaposleni u TP Uniprom. Ni posle mesec dana, kako tvrdi Danasov izvor, 119 zaposlenih ne zna "ko ih je kupio i čiji su".

- Kada smo se pripremali za privatizaciji, doneta je odluka da budući većinski vlasnik za šest godina ne sme da menja delatnost, ne sme da otuđuje objekte, odnosno, da ih daje drugom u zakup i da na objektima ne smeju da se vrše prepravke, osim redovnog sređivanja, da se radnici zadrže tri godine i svi koji budu proglašeni tehnološkim viškom dobiju po 400 evra po godini radnog staža. Sada se "desilo" da radnici ostaju na svojim mestima šest godina. Sa naše Skupštine upućeno je upozorenje TP Rekić i Islamskoj zajednici Sandžaka da ne smeju da prepravljaju naše objekte - navodi Danasov izvor. Slađana Novosel


Izvor