BEOGRAD - U nastavku istrage protiv stečajne mafije, Specijalno tužilaštvo je juče podnelo zahtev za proširenje istrage protiv Zorana Jovanovića, predsednika Komisije za izbor najboljih ponuđača za prodaju sredstava beogradskog građevinskog preduzeća "Rad" u stečaju.

- Zoran Jovanović se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja. On će biti izveden pred istražnog sudiju, a Tužilaštvo će zatražiti da mu se odredi pritvor - kazao je juče Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva.

Zorana Jovanovića, koji je prekjuče uhapšen, policija sumnjiči da je zloupotrebom položaja oštetio državu za najmanje 1.300.000 evra tako što je deo ovog građevinskog preduzeća prodao Radosavu Jocoviću, ujaku Gorana Kljajevića, predsednika Trgovinskog suda, osumnjičenog da je bio jedan od organizatora stečajne mafije. Jovanović je na tenderu odlučio da je za prodaju dela "Rada" najbolja Jocovićeva ponuda od 300.000 evra, iako je izraelska firma "Šaphir" nudila 1.600.000 dolara. Prema policijskim saznanjima, ovakvu tendersku prodaju dela "Rada" odobrila je Delinka Đurđević, koja je bila predsednik stečajnog veća.

U zahtevu Specijalnog tužilaštva traži se da istražni sudija produži pritvor i Delinki Đurđević, sudiji Trgovinskog suda, pošto je protiv nje proširena istraga zbog krivičnog dela kršenje zakona od strane sudije.

Izvor