Kruševac - Radnici "Elektrouniverzala", njih 63, već 39 dana štrajkuju jer poslovodstvo firme Latinka i Jovica Dabižljević nisu ispunili njihove zahteve za isplatu 70 odsto od neisplaćenih zarada, doprinosa i naknada za bolovanja. Predstavnici Sindikata i Štrajkačkog odbora radnika Perica Tomić i Slobodanka Marković prekjuče su posetili Agenciju za privatizaciju u Beogradu. Ali, kako stvari stoje, nema nagoveštaja da se štrajk prekine.

- LJudi iz Agencije za privatizaciju obećali su nam da će najverovatnije sledećeg ponedeljka posetiti "Elektrouniverzal", izvršiti kontrolu i razgovarati s poslovodstvom firme o tome da se štrajk prekine. Veoma je indikativno da su o štrajku i poslovanju firme obaveštene sve nadležne institucije, a da još niko nije reagovao. Dali smo i nalog finansijskoj policiji da poseti firmu jer postoje osnovane sumnje da ima mita i korupcije, ali nas i ona već mesec dana zaobilazi. Predali smo im papire, ali oni verovatno stoje negde u fiokama - kaže predsednik Sindikata "Univerzala" Perica Tomić.

On kaže da radnici svakodnevno dolaze na posao u 7 sati, odsede po nesnosnoj vrućini u krugu firme do 15 časova jer su u generalnom štrajku, pa idu kući. Tako se ponavlja dan za danom.

- Na radnike se pojedinačno vrši pritisak da odustanu od štrajka, ali su oni uporni u svojim zahtevima. Ukoliko bi neko od radnika izostao s posla, dobio bi otkaz - kaže Perica Tomić.

Izvor