Agencija za privatizaciju naložila je korporaciji Elektronske industrije da zaustavi svaki vid privatizacije u fabrikama i pređe na restrukturiranje preduzeća. Svetislav Ilić, predsednik Sindikata "Nezavisnost" u Ei, kaže da će članovi tog sindikata početi masovne proteste ukoliko se naredba sprovede jer je reč o rasprodaji vredne imovine raznim moćnicima.

- Restrukturiranje 102 fabrike u Elektronskoj industriji nije ništa drugo do rasprodaja vredne imovine jer bi u tom slučaju preduzeća ušla u stečajne postupke, a radnici dobili otkaze. To još znači da bi od oko 3.000 radnika posao dobilo 200 do 500 zaposlenih. Ostali će otići na biro rada i istovremeno će ostati bez akcija jer radnici i penzioneri firmi u stečaju po zakonu ne dobijaju ništa - naglašava Ilić.

On kaže da je oko 20.000 bivših i sadašnjih radnika Ei spremno da izađe na proteste i potraži svoja prava. Zato traže od Vojislava Mitića, predsednika korporacije, da stane ispred radnika kako ne bi dotakli ambis.

- Nijedna vlada Srbije do sada nije bila naklonjena saniranju Elektronske, ali aktuelna želi da nas izbriše kao gumicom, uprkos tome što je konsultantski tim za privatizaciju, imenovan odlukom Ministarstva za privredu, saopštio da bi restrukturiranje totalno uništilo Ei - kaže Ilić.

Plate radnicima kasne 19 meseci i u slučaju restrukturiranja zaposleni ih ne bi primili.

Dragan Mladenović, predsednik Sindikata "Nezavisnost" u Nišu, napominje da će najveći sunovrat doživeti porodice koje nemaju pomoć u hrani sa sela.

- Više od 80 odsto zaposlenih u Ei nema pomoć sa sela. To su gradski ljudi, inženjeri i tehničari koji će u slučaju restrukturiranja ostati i bez crkavice koju sada primaju. Zbog loše sprovođenih socijalnih programa očekujemo da se otvori još tezgi na buvljaku jer ti ljudi neće imati gde da se zaposle kada ih Vlada Srbije ostavi na cedilu - kaže Mladenović.

Izvor