Smederevo - Ni desetog dana štrajka u smederevskoj fabrici štednjaka Milan Blagojević nije došlo do dijaloga štrajkača i poslovodstva, a suspenzije zbog učešća u štrajku dobilo je još oko 200 zaposlenih. Predstavnicima Sindikata Nezavisnost, koji štrajkuju od 26. jula zahtevajući pregovore o kolektivnom ugovoru i uslovima rada, kao i isplatu regresa, i juče je zabranjen ulaz u krug fabrike.

Posle intervencije zaposlenih u Inspekciji rada, načelnica Odeljenja republičke inspekcije rada Snežana Milojević je za Betu izjavila da je odmah zakazala kontrolni nadzor u fabrici kako bi se proverilo šta je bio razlog za donošenje velikog broja rešenja o suspenziji. "Takođe ćemo poslodavcu ukazati na propuste i kršenje zakona", najavila je ona.
Prema rečima predsednika Sindikata Nezavisnost u fabrici Gorana Rakića, direktor je juče dopisom obavestio da će na razgovore primiti pet predstavnika zaposlenih, ne pristajući da primi predstavnike štrajkačkog odbora.

- Nama je onemogućeno da priđemo ulazu preduzeća, tako da do razgovora s direktorom još nije došlo. On je ponovo pokazao da ignoriše rešenje inspekcije rada kojim mu se nalaže da započne razgovore o štrajkačkim zahtevima - izjavio je Rakić za Danas. On napominje da je proces proizvodnje u fabrici delimično obustavljen, a poslovodstvo je, prema Rakićevim rečima, počelo da angažuje dodatnu radnu snagu iz omladinskih zadruga i biroa za nezaposlene kako bi amortizovalo produkcione probleme.

Sagovornik Danasa navodi da je u štrajku koji je organizovao Sindikat Nezavisnost oko 400 zaposlenih, i da je od početka štrajka suspendovano više od 300 štrajkača. Fabrika štednjaka u Smederevu prodata je zemunskoj firmi Invej, čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi. I. K.

Izvor