Stomatolozi Doma zdravlja "Stari grad" još nisu dobili drugi deo julske plate, dok su ostali zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi zarade dobili 2. avgusta. NJima je i akontacija za taj mesec umanjena za deset odsto. Ovakva diskriminacija nije novina jer su plate za prethodni mesec drastično umanjene većini stomatologa, tako da su zarade za drugi deo juna iznosile neverovatnih 75 para, deset, dvadeset, osamdeset dinara. Zaposleni se plaše da ih i ovog meseca čeka ista sudbina.

Pomoćnik ministra zdravlja dr Vasilije Antić nedavno je za naš list izjavio da se ne sme ponoviti da stomatolozi dobiju ponižavajuće niske plate i da se tranzicija stomatologije mora prevazići jer svaki dom zdravlja ima zaradu od preventivnih pregleda. On je i pismeno obavestio direktore svih domova zdravlja da svaki stomatolog treba da zaradi svoju platu, platu za sestru i tehničara. Sve ostale troškove mora snositi dom zdravlja jer za čistačice i administraciju dobijaju novac od Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

UDRUŽENJE PACIJENATA

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije pokrenuće inicijativu, zajedno sa sindikatima svih delatnosti, da se formira udruženje osiguranika, odnosno pacijenata.
- Takve asocijacije postoje svuda u Evropi i svetu, a formirali su ih i naši susedi Hrvati i Slovenci. Udruženi s našim pacijentima, osiguranicima, zdravstveni radnici, koji su takođe osiguranici, tako će ubuduće moći presudno da utiču na kreiranje zdravstvene politike- kažu predstavnici ovog sindikata.


Ovaj problem nemaju samo stomatolozi u Domu zdravlja "Stari grad" već se on, poput epidemije, raširio na sve domove zdravlja u Srbiji. Tako Sindikat lekara i farmaceuta svakodnevno dobija pritužbe od stomatologa iz Jagodine, Čačka, Novog Sada, Niša i drugih gradova da im se plate umanjuju pod izgovorom da domovi zdravlja nemaju dovoljno para.

- Niko od stomatologa nije protiv toga da zaradi svoju platu, ali mora precizno i tačno da se definiše u Aneksu ugovora šta čini strukturu plate koju mi moramo da zaradimo. Naša direktorka odbija svaku komunikaciju. Mi smo spremni da zaradimo bruto plate timu, čak i za potrošni materijal koji ugradimo pacijentima. Međutim, na listama koje su osvanule u domovima zdravlja od nas se traži da zaradimo platu za svoj tim, za prevoz, za servisiranje delova, prateće službe, bolovanje, odmor. Ako lekar kupi rezervni deo za aparat kojim pruža usluge pacijentu, onda on može taj deo kada krene na odmor da skine i da ponese sa sobom. Mi se pitamo da li smo mi sada privatni stomatolozi ili smo i dalje u državnom sektoru- ogorčena je dr Radmila Railić, sekretar Izvršnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta u Domu zdravlja "Stari grad".

Zaposleni u stomatološkoj službi Doma zdravlja "Stari grad" tvrde da trpe stalne pritiske rukovodstva. Tako je nedavno svim zaposlenima na stomatologiji dostavljen dopis da su svojim istupima u javnosti izneli neistine o radu v.d. direktora i da će zbog toga završiti na sudu.

Izvor


Vezani članci

Zubarska plata 40 dinara (4. 8. 2006)