Kragujevac - Gradski sindikat metalaca, u kome su predstavnici sindikata najvećih kragujevačkih firmi, osudio je odluku Vlade Republike Srbije da ne prihvati predloženi Nacrt zakona o zapošljavanju, kojim bi se omogućilo zbrinjavanje radnika kojima je do penzije preostalo do pet godina radnog staža.

U saopštenju prosleđenom medijima tim povodom, predstavnici "Zastava automobila", "Zastava kamiona", "Zastava oružja", "21. oktobra", ZZO i preduzeća "Filip Kljajić" najavljuju niz akcija, koje će imati za cilj osudu ministara koji su direktno protiv takve odluke i preporuku radnicima za koga da ne glasaju na sledećim izborima.

- Tvrdnja da država za ove svrhe nema para jednostavno ne može da opstane. Mi smo do juče dobijali subvencije i od tih para kojih ima u budžetu država je mogla da pomogne najstarijoj strukturi radnika preko kojih se lomi cela tranzicija u kojoj se nalazi naše društvo - rekao je Jugoslav Ristić, predsednik oružara. Ristić dodaje da je za oko 170.000 radnika država mogla da obezbedi sredstva za odlazak u penziju, i time omogući nova zapošljavanja i podmlađivanje fabričkih radnika.

- Ovde se uvodi koncept liberalnog kapitalizma južno-američkog tipa u kome radnik nema nikakve zaštite i sve se prelama preko njega - kaže Ristić. On naglašava da je i prilikom zasedanja vlade u Kragujevcu, sindikat dobio uveravanja da će se najozbiljnije razmotriti inicijativa za penzionisanje radnika kojima je ostalo pet godina do penzije i da je sindikat bio uveren da će ta inicijativa biti i prihvaćena.

- Ne preostaje nam ništa drugo nego da svim sindikalnim sredstvima upozorimo radnike na to ko odlučuje o njihovoj sudbini - kaže Ristić. Kragujevački metalci najavljuju da će uskoro grad izlepiti plakatama, na televizijama emitovati spotove, a po povratku radnika sa odmora, organizovati i proteste protiv ministara i političkih organizacija koje nisu prihvatile njihovu inicijativu o zaštiti najstarije radne populacije u Srbiji.

Izvor