Lazarevac - Na ulazu u proizvodni pogon "19. oktobra", preduzeća konfekcije "Beko" u Lazarevcu dočekao nas je Vukašin Mirković, nekadašnji rukovodilac proizvodnje u fabrici, a danas portir koga plaća Trgovinski sud da brine da se "ne otuđi" imovina ove fabrike.

Fabričke hale su avetinjski prazne. U dobro očuvanim prostorijama smeštena je kantina, poslovni prostor i glavna hala u kojima je 280 šivaćih mašina koje miruju od 1. novembra 2001. godine. Prekidu rada u fabrici prethodio je štrajk radnika, da bi pre četiri godine i nadležni državni organi zabranili rad ovog proizvodnog pogona u kome je radilo oko 130 radnika. Objašnjenje za odluku je bilo jednostavno: fabrika je pred stečajem, pa je nužno izmiriti dugove. Uzalud su radnici govorili da ne treba zatvoriti ni jednu od pet fabrika "Beko" u Srbiji, jer one imaju budućnost i obezbeđeno tržište u Evropi.

Mirković poput kapetana kome je potonuo brod, govori: "Šta sve nismo učinili da ubedimo državu da fabrika treba da radi. Obilazili smo Skupštinu opštine, ministarstva, dobijali razna obećanja od kojih na kraju nije ostalo ništa. Što je najgore, u to vreme su nam dolazili menadžeri iz Španije, Italije i Francuske nudeći da za njih radimo kvalitetnu odeću, po narudžbini I na kraju, fabrika je zatvorena, ništa nismo mogli učiniti".

Grube procene govore da je, do sada, zbog zabrane rada fabrike, država izgubila najmanje milion evra.
Brigadir fabrike "Beko" Milenko Vučetić takođe je rezigniran zbog odnosa nadležnih prema radnicima.

- Nikom pametnom nije jasno zašto nije interes države da fabrika radi, jer od toga će svi imati koristi. Nedavno smo čuli da je u sve prste upetljala stečajna mafija. Ali, dok se sve to raspetlja, nama će fabrika potpuno zarasti u korov - kaže.

Zagledan u zgradu koja je građena od novca SO Lazarevac i Rudarskog basena "Kolubara", Vukašin Mirković naglašava:
- Ne treba mnogo sredstava da fabrika ponovo proradi. Treba izvršiti remont mašina, pronaći kadrove i krenuti. Na ovom poručuju pored rudnika uglja ovo je jedini privredni objekat. Čekamo i nadamo se, ali smo već izgubili nadu.

Fabrika, površine od 3.000 kvadrata, nalazi se na pogodnom mestu, pet minuta vožnje automobilom od centra Lazarevca, neposredno kraj puta, koji ide u pravcu Aranđelovca. Da bi počela proizvodnja odevnih predmeta, treba samo više pameti i razumevanja državnih organa za zahteve radnika koji punih pet godina čekaju da se odgovorni smiluju i dozvole radnicima da rade.

Posle Petog oktobra, u fabriku su dolazili mnogi lideri stranaka obećavajući kule i gradove, ali od toga nije bilo ništa. Slično je stanje i u ostalim fabrikama "Beka", u Aranđelovcu, Kovinu, Beogradu

Izvor