Od 102 preduzeća koliko trenutno postoji u Elektronskoj industriji (na papiru), danas proizvodnju ima desetak preduzeća. U EI je trenutno zaposleno 3.000 radnika, ali na posao dolazi između 300 i 500 radnika.

Najbolje stoje firme „Informatika“, koja proizvodi fiskalne kase, „Profesionalna elektronika“ (digitalni strujomeri) i „Štampana kola“, gde radnici primaju dohodak od 12.000 do 19.000 dinara. Firme kao što su „Radio cevi“, „7. oktobar“, „Rendgen aparati“, „Metal“ i druge imaju značajno smanjenu proizvodnju. Firma „Ekos“ se može pohvaliti izvozom komponenti za antene na špansko tržište. Nijedna Vlada Srbije u poslednjih petnaest godina ništa nije učinila da oporavi Elektronsku industriju - kaže Svetislav Ilić, poverenik „Nezavisnosti“ u ovom nekada industrijskom gigantu koji je brojao oko 24.000 radnika. On dodaje da su neke firme izdale u zakup svoj prostor, pa se trenutno u nekima pakuju vanilin-šećer i druga roba.

- „Elektromedicinu“ je kupila firma „Jumis“, tako da se delovi za medicinu proizvode u 30 odsto kapaciteta firme, dok se u ostalom delu pakuju začini, čajevi i drugi praškasti proizvodi. U bivšoj „Radio akustici“ montiraju se mašine za proizvodnju čarapa, dok se u katodnim cevima proizvode najlonske kese. Deo „Katodnih cevi“ je zaokupiran gajenjem pečuraka, a to je proizvodnja „Eko-fuda“ -ističe Ilić.

U ovoj industriji šest preduzeća ima čvrst stečajni status, dok u mnogima radnici primaju dohodak od 2.000 do 4.000 dinara, a desetak preduzeća nije primilo platu oko 20 meseci.

Agencija za privatizaciju naložila je 29. juna Korporaciji Elektronske industrije da zaustavi svaki vid privatizacije u fabrikama i pređe na restrukturiranje preduzeća. Ilić kaže „da će članovi ovog sindikata masovno protestovati ukoliko se ova naredba sprovede“.

- Restrukturiranje 102 fabrike u Elektronskoj industriji je ništa drugo do rasprodaja vredne imovine raznim moćnicima. U tom slučaju preduzeća ulaze u stečajne postupke, a radnici će dobiti otkaze. On kaže da je oko 20.000 bivših i sadašnjih radnika EI spremno da protestuje i potraži svoja prava.

Milka Jevtić i Svetolik Mitić, radnici „Uit standarda“, odnosno „EI televizije“, i članovi Udruženja manjinskih akcionara EI kažu „da je restrukturiranje ipak dobar potez, jer je time ipak priznato da problem privatizacije postoji“.

- Period restrukturiranja je dobar zato što će se u tom vakuumu definisati imovina preduzeća. U tom periodu bi trebalo da se zamrznu i transakcije oko akcija. Kada „Holding korporacija“ vrati fabrikama ono što je uzela, tada bi trebalo ponovo da se krene u ubrzanu privatizaciju. Tek tada bi radnici trebalo da dobiju besplatne akcije koje bi naplatili posle prodaje preduzeća - kažu ovo dvoje radnika.

Izvor