Smederevo - Kompanija „Ju-Es stil Srbija“ proglasila je 2.150 radnika tehnološkim viškom, a prekobrojni će se u narednih deset dana izjasniti o ponudi za prekvalifikaciju, odnosno sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnina od 170 do 350 evra po godini staža.

Ukupno 2.150 zaposlenih juče su, uz listiće za platu, dobili i obaveštenje da je za njihovim angažovanjem prestala potreba. Reč je o 25 odsto zaposlenih u ovoj američkoj kompaniji koja je ispoštovala rok da tri godine ne daje otkaze radnicima.

- Očekivali smo da će se, po isteku trogodišnjeg ugovora kojim se poslodavac obavezao da ne otpušta radnike, veliki broj zaposlenih naći na spisku viškova, ali smatramo da je socijalni program korektan. Zadovoljni smo jer je ispoštovano mišljenje sindikata. Među viškom radnika polovina u naredne tri godine ispunjava uslove za penziju. Invalidi rada, njih oko 500, koji ne budu želeli da napuste fabriku biće raspoređeni na druga radna mesta - rekao je za „Blic“ Mileta Gujaničić, predsednik Sindikata „Nezavisnost“, jednog od tri reprezentativna u Železari.

Prekobrojni imaju rok od deset dana da se izjasne da li su za prekvalifikaciju, odnosno raskid ugovora o radu uz isplatu otpremnine koje će, u zavisnosti od godina staža, biti od 170 do 350 evra po godini.

- Radnicima u administraciji biće ponuđena prekvalifikacija i nova radna mesta u proizvodnji. Ukoliko do aprila naredne godine u programu obuke ne pokažu rezultate, ostaće bez posla uz isplatu otpremnina - kaže Gujaničić.

Najmanju otpremninu od 170 evra dobiće zaposleni koji do kraja 2007. godine stiču pravo na penziju, a takvih je najviše, oko šest stotina. Onima koji bi od 2008. do 2009. godine trebalo da odu u penziju, a takvih je 550, biće ponuđeno 275 odnosno 350 evra po godini staža, a najveće otpremnine dobiće zaposleni koji su na polovini radnog veka.

Očekuje se da se izjašnjavanje o socijalnom programu završi do 25. avgusta, a oni koji se budu opredelili da napuste fabriku novac će dobiti do 15. oktobra. Početak druge etape rešavanja viška zaposlenih trebalo bi da počne u aprilu naredne godine.

Izvor