Kruševac - Ulicama Kruševca juče je ponovo krenula radnička kolona. Ovoga puta radnici Građevinskog preduzeća "Jastrebac" u stečaju rešili su da idu do kraja. Jučerašnja maršruta bila je od Doma sindikata do upravne zgrade firme, pa onda do zgrade Opštine.
Radnici traže da im se isplate potraživanja, koja premašuju 100 miliona dinara i da petorica odgovornih upravnika iz stečajnih veća krivično odgovaraju. Od para za sada nema ništa, a krivične prijave stoje negde u fiokama sudskih organa, kažu oni. Okupljanje i protesti nastaviće se i narednih dana, a radnici su spremni da pešice idu do Trgovinskog suda u Kraljevu i Vlade Republike Srbije u Beogradu, kako bi " nadležne pozabavili svojim problemom".

Na skupu u Domu sindikata palo je mnogo žustrih reči i optužbi. Radnici su "izlili" svu gorčinu na adresu rukovodilaca od opštinske vlasti do Vlade Republike i njene Agencije za privatizaciju. Predsednik Veća samostalnih sindikata za više opština u Kruševcu Milenko Mihajlović, obraćajući se radnicima, kazao je da su stečajni upravnici proćerdali gotovo svu imovinu "Jastrepca" i njihove plate i da su zapravo najveća kočnica da radnicima plate budu isplaćene.

__ZADATAK ZA AZDEJKOVIĆA

Na čelu radničke kolone bio je Odbor za ostvarivanje prava bivših radnika, koje su predvodili Aleksandar Milojević, Mileva Šćepanović, Tihomir Petrović, Svetlana Ilić, Verica Živković, Milena Jevtić i drugi. Protest pred zgradom Opštine trajao je gotovo sat vremena. U to vreme delegaciju radnika primio je predsednik Opštine Dragan Azdejković. Opštinska vlast je od Trgovinskog suda i Agencije za privatizaciju tražila da radnici "Jastrepca" imaju prednost u isplatama, ali se nadležni po tom zahtevu nisu oglasili, čulo se u razgovoru kod predsednika Opštine.__

- Za četiri godine stečaja petorica iz stečajnih veća, protiv kojih su podnete krivične prijave, proćerdali su 15 miliona maraka. Neko u svemu tome prikriva celu stvar - kazao je Milenković.
Radnici kažu da su u Trgovinskom sudu u Kraljevu više puta proveravali papire i utvrdili da je samo od prodaje Skele "isparilo" 84 miliona dinara. Upravnu zgradu firme kupila je Opština Kruševac i u celosti zajedno sa Regionalnom privrednom komorom isplatila 61 milion dinara, ali ni od tih obećanih para radnici nisu dobili ni dinara. Čak su obavešteni da od tog novca 35 miliona ide na potraživanja penzijskog osiguranja, a 25 FAM-u.

Saznali su i da po novom zakonu oni nemaju prednost u potraživanjima, već se nalaze na začelju, a neizvesno je i da li će i kada dobiti 18 do 20 odsto od svojih potraživanja.
- Svi koji su nam obećavali, lagali su nas. Stečajni upravnici i dalje redovno primaju nagrade, a radnike su ojadili. NJih nije briga da li moja deca imaju šta da jedu-kazala je jedna radnica, usplahirana, gotovo u plaču.

Radnici govore da je rasprodato sve što je nešto vredelo. Ostala je još samo baza, odnosno njeni zidovi, a ono što je bilo pokretno, nestalo je. Nema kranova, mašinerijeÖ Ne zna se šta je i da li je nešto uopšte ostalo u Rusiji i Podgorici, kao ni na Kopaoniku.
- Tri puta sam išao u Trgovinski sud u Kraljevu, a više puta sam slao dokumentaciju. Dočekali su me kao ratnog zločinca, a ja samo tražim svoja potraživanja. Punih pet i po godina radio sam na gradilištima Rusije, nekad i na minus 40 stepeni. Samo za poslednju godinu dana duguju mi 2.770 dolara. Nekima duguju i mnogo više-kaže radnik Radoslav Jakovljević koji je punih 35 godina proveo na gradilištima "Jastrepca".

Izvor