Majdanpek - Odlučili smo da prodamo imovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor jer su dugovanja veća od njegove vrednosti. Radnici zbog toga ne treba da brinu, jer će oni koji ostanu na svojim radnim mestima biti obaveza novog vlasnika. Po novoj sistematizaciji u RTB Bor biće zaposleno 4.690 radnika, a u majdanpečkom Rudniku bakra 950. Zaposleni koji budu proglašeni za tehnološki višak, uz redovnih 100 dobiće još 100 evra po godini staža i ta će sredstva biti obezbeđena prodajom imovine iz sporednih delatnosti borskog kombinata bakra - izjavio je prilikom jučerašnje posete Rudniku bakra Majdanpek ministar privrede Predrag Bubalo dodajući da će novi vlasnik imati obavezu i da investira u novu tehnologiju.

U razgovoru koji je srpski ministar privrede vodio sa poslovodstvom RBM, predstavnicima sindikata i majdanpečke lokalne samouprave moglo se čuti da su stara oprema i tehnologija, kao i prevelik broj zaposlenih i dugovanja koja nadmašuju 600 miliona evra uticali na tok privatizacije.

S druge strane visoka cena bakra na svetskom tržištu i zainteresovanost većeg broja stranih kompanija predstavljaju pogodnost. Sindikalni lideri RBM, kada je u pitanju predložena strategija privatizacije borskog kombinata bakra po kojoj će biti prodata samo imovina RTB Bor i dalje ostaju pri stavu da ne prihvataju novo smanjenje broja radnika sa sadašnjih 1.200 na 950.
- Zabrinuti smo za sudbinu onih koji ostanu, jer je pitanje hoće li važiti kolektivni ugovori koje smo potpisali sa sadašnjim menadžmentom - pitao je Goran Antić, predsednik sindikata majdanpečkog Rudnika bakra. Ministar privrede ih je uverio da će kolektivni ugovori važiti kao i sada, a budući vlasnik imovine RTB Bor kupoprodajnim ugovorom biće obavezan da zadrži određen broj radnika.

Smanjenje broja zaposlenih je neminovnost ako se želi da RTB Bor ima tržišnu vrednost. Pri tom u Majdanpeku, Boru i Negotinu planirana je izgradnja industrijske zone sa posebnim pogodnostima za investitore, što će biti način da budu zbrinuti i oni koji će se naći na tržištu rada - naglasio je Bubalo koji prilikom posete Majdanpeku nije mogao da precizira vreme raspisivanja tendera za prodaju RTB Bor, navodeći da će to biti poznato do kraja ove ili tokom naredne nadelje.

Izvor