Čačak - Samo dan nakon što što je Sindikat obrazovanja Čačak (SOČ) u medijima najavio da će prvi školski dan obeležiti jednodnevni štrajk opomene u znak solidarnosti sa kolegama iz Ekonomske škole, iz Ministarstva prosvete stigla su dva dopisa kojima su anulirani razlozi najavljenog štrajka.

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović još istog dana poslao je dopis kojim ukida svoje prethodno rešenje o odbijanju davanja saglasnosti za imenovanje direktora te škole Vladana Nicovića, a koga je podržao Školski odbor i Nastavničko veće Ekonomske škole, zbog čega je i bio najavljen štrajk prosvetnih radnika u Čačku.

Juče pre podne iz Ministarstva je stigao još jedan dopis u Ekonomsku školu u kojem stoji da se odluka Školskog odbora smatra donetom 25. avgusta 2006. godine.

Iako se bura oko (ne)izbora Vladana Nicovića za direktora Ekonomske škole poprilično slegla, ostala je dilema zašto je ministar Vuksanović doneo prvobitnu odluku sa obrazloženjem da je „uvidom u dokumentaciju utvrdio da bi davanje saglasnosti dosadašnjem direktoru (koji se, inače, jedini javio na objavljeni konkurs) dovelo u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti ustanove“, a onda svoju odluku poništio.

- Ministrova odluka je neočekivana i za nas, ali nas je prijatno iznenadila - rekao nam je Dragan Matijević, član Predsedništva Unije prosvetnih radnika, dodajući da je najava štrajka sigurno doprinela „ispravljanju nepravde“.

Vladan Nicović, profesor geografije, obavljao je funkciju direktora Ekonomske škole i u prethodnom petogodišnjem mandatu, kao i funkciju predsednika Aktiva direktora srednjih škola u Čačku koji su, inače, odbili kažnjavanje svojih kolega zbog učešća u prošlogodišnjem štrajku prosvetara u Čačku. Nicović nije član nijedne stranke, u čemu mnogi vide razloge ministrove prvobitne odluke.

Izvor