Zrenjanin - Smrt radnika zrenjaninske Industrije građevinskog materijala "Neimar" Slaviše Jovanovića (31) iz Ečke ponovo je aktuelizovala pitanje koliko su zaposleni u srednjobanatskim fabrikama sigurni na svojim radnim mestima. Jovanović je poginuo 22. avgusta, u pogonima pomenute firme posle pada u koš za mešanje gline, na liniji vakuum agregata.

U trenutku njegovog pada, postrojenje je bilo u pogonu, pa je nesrećni radnik bukvalno samleven. Posle ove tragedije, inspekcijski organ doneo je rešenje o privremenom zatvaranju proizvodnog odeljenja u kojem se dogodila nesreća. Slaviša Jovanović je, inače, bio rođak vlasnika IGM "Neimar" Budimira Jovanovića.

Prema saznanjima Glasa, ovdašnja Inspekcija rada u prvih šest meseci ove godine, u Srednjobanatskom okrugu je obavila 171 redovni nadzor u privrednim društvima i kod preduzetnika da bi utvrdila kako se primenjuju mere iz oblasti bezbednosti i zdravlja zaposlenih. Tim brojem kontrola obuhvaćeno je ukupno 7.738 radnika.

- Naši inspektori dužni su da, u slučaju teških, smrtnih i kolektivnih nezgoda na radu, obave uviđaj radi utvrđivanja njihovih uzroka. U srednjem Banatu, u prvoj polovini ove godine, imali smo dvadeset takvih uviđaja. Desila se jedna kolektivna nezgoda kada je eksplodirala plinska boca i jedna sa smrtnim ishodom, kada je nastradao radnik u "Šinvozu". Inspektori su u istom periodu podneli osamnaest zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv poslodavaca, zato što je utvrđeno da u preduzećima nisu bile primenjene mere bezbednosti na radu - objašnjava za Glas Vera Lazarov, inspektor za zaštitu na radu.

Od novembra prošle godine kazne za poslodavce dosta su pooštrene. Tako se danas visina kazni za poslodavce sa svojstvom pravnog lica kreću između 800.000 do milion dinara, dok za vlasnike privatnih preduzeća ona iznosi od 400.000 do 500.000 dinara. Iste novčane kazne izriču se i u slučaju da poslodavac ne prijavi da se na radnom mestu dogodila nezgoda zbog koje se radnik duže od tri radna dana nalazi na bolovanju.

- Najveći broj povreda dešava se u industrijskoj proizvodnji, pri radu na oruđima. Inspekcija obično konstatuje da je mahom uzrok tih nezgoda nedostatak zaštitnih naprava koje su skinute sa mašina. Takođe, često se ustanovi da zaposleni u velikom broju slučajeva nisu stručno osposobljeni za rad na pojedinim mašinama - precizira Lazarov.

Izvor