Kruševac - Oko 300 radnika nekadašnjeg građevinskog preduzeća "Jastrebac", koje će u oktobru ući u petu godinu stečaja, ponovo se juče okupilo u kruševačkom Samostalnom sindikatu da bi razrešilo problem s naplatama svojih potraživanja, a pošto je u protekla dva meseca prodajom imovine tog kolektiva ostvareno više od 120 miliona dinara. Na sastanku je dogovoreno da predstavnici bivših radnika i ovdašnjeg Samostalnog sindikata u petak odu u Trgovinski sud u Kraljevo, a unapred će zatražiti da ih primi Miroslav Karandžić, stečajni sudija, kao i Zlatan Dimitrić, predsednik tog suda.

Bivši radnici "Jastrepca" zatražili su, a i, kako su istakli, pitaće stečajnog sudiju u kojoj fazi stečaja se oni nalaze, koliko je imovine do sada prodato, koliko poverioci potražuju, te da im se objasni ko je od zaposlenih i kako namiren prema odredbama starog zakona, odnosno stopostotno ostvario svoja potraživanja. Oni, takođe, traže da svi budu tretirani po istom zakonu, odnosno da budu poverioci prvog reda, što prema odredbama sadašnjeg zakona nije slučaj.

Kako im je rekao Milenko Mihajlović, predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata, posle prodaja dela imovine, odnosno Betonske baze i Upravne zgrade, čime je ostvareno 120 miliona dinara, stečajni upravnik do 5. septembra treba da sačini predlog raspodele sredstava poveriocima, među kojima su i radnici.

- Procena je da će vama pripasti oko 46 odsto tog novca, odnosno 50 miliona dinara, a na ime priznatih potraživanja iz 2003. godine, a svi znamo da vam se na ime zaostalih plata duguje oko 110 miliona dinara. Tome treba dodati i kamatu koju bi Trgovinski sud trebalo da prizna - rekao je Milenko Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata u Kruševcu.

Izvor