Beograd - Posebni kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, diskografiji i koncertnoj delatnosti potpisan je juče.

- Ovo je prvi granski kolektivni ugovor po novom zakonu i potpisan je pre opšteg kolektivnog ugovora. On je obavezujući za sve poslodavce i za 80 odsto sindikata. Sam ugovor je Uniji poslodavaca ponudio granski sindikat Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije "Nezavisnost" i zanimljivo je da mi nismo ništa promenili. Ni tačku, ni zapetu. Razlog je što je sindikat vodio računa o zajedničkom interesu - kazao je Rato Ninković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

On je naglasio da se ovim ugovorom regulišu odnosi tamo gde su bili najmanje regulisani i da će čak i Vlada Srbije biti iznenađena koliko je dobar.

- U ovoj delatnosti problemi se provlače godinama. Najmanje polovina onih koji se bave ovim poslom rade na crno, a kolektivni ugovor daće mogućnost državi da primeni zakonske odredbe koje već postoje. Sada će svako morati da bude prijavljen. Moraće da ispunjava obaveze prema državi, ali će i država morati da ispunjava obaveze prema njemu - kazao je Branimir Đokić, predsednik Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije.

Ovaj kolektivni ugovor će zaštiti profesiju, dodao je on, i označiće kraj crnom tržištu pošto se odnosi i na samostalne umetnike i na one kojima su nastupi dopunska delatnost.

Izvor